De dichter pakte de opener ~ 47

I T E M S ~ 1 1 5 1 - 1 1 7 5



  1. Georgina Verbaan Special
    Wie kan siliconen blindelings
    van echt onderscheiden?

    Wie raadt ze alle 20 goed?
      puur natuur
      architectuur
    Je hebt 12 seconden om te beslissen
    Na afloop verschijnt je score naast het tietelvenster
      m u i z e r o v e r

  2. Het naderende verkiezingscircus - de politiclowns duikelen de mediapiste binnen
    Sommige waterleidingbedrijven zijn geprivatiseerd, maken winst en keren jaarlijks dividend uit aan hun aandeelhouders; dat zijn enkele provincies en gemeenten. Voor de consumenten in die streken is water daardoor (iets) duurder, dan elders. "Schande!" roepen een aantal 2e-kamerleden, waaronder nota bene een VVD'er. "Het kan toch niet zo zijn dat de burger een hogere prijs moet betalen, omdat er dividend wordt uitgekeerd, en nog wel aan lagere overheden!"

    Nu dacht ik toch echt dat de politiek de laatste twee decennia bezig is geweest ons wijs te maken dat nutsbedrijven beter, d.w.z. goedkoper kunnen produceren als ze als commerciële bedrijven gaan werken. Is dividend nu opeens een vies woord, zelfs voor de VVD? De zg. 'verontwaardiging' steunt op een drogredenering en is pure stemmingmakerij.

    Waterleidingbedrijven waren altijd al provinciaal of gemeentelijk eigendom. Zij opereerden binnen de begroting van die overheden. Provinciale Staten, resp. gemeenteraden stelden jaarlijks het watertarief vast en een overschot kon dus leiden tot een lager tarief voor de burger, zoals een tegenvaller (budgetoverschrijding) meestal tot een een hoger tarief leidde. Nu is het waterbedrijf min of meer zelfstandig geworden en maakt winst of verlies. Bij verlies zullen de aandeelhouders wel bij moeten springen - je laat een nutsbedrijf toch niet failliet gaan! - en bij winst krijgen ze een dividend, waar ze hun eigen begroting een beetje mee kunnen oppeppen. Ik zie niet wat daar mis mee is en zeker geen aanleiding om "Schande" te roepen.

    Wat er werkelijk aan de hand is, is dat de Haagse politiek al meer dan een halve eeuw bezig is de in de Grondwet van 1848 verankerde zelfstandigheid en macht van de provinciale een gemeentelijke bestuurslagen stukje bij beetje terug te dringen. Den Haag ondermijnt stelselmatig hun zelfstandigheid, niet alleen door hun oorspronkelijke bevoegdheden naar zich toe te trekken, maar de laatste jaren vooral door hun bronnen van eigen inkomsten af te knijpen, zodat ze volledig afhankelijk worden van de geldstroom uit Den Haag en dus naar het Haagse pijpen moeten dansen. Zo werd per 1 januari 2006 nog de gemeentelijke OZB voor bewoners afgeschaft - de belangrijkste eigen inkomstenbron - en nu dit weer.
    Zelfstandige provincies en gemeenten met eigen middelen zijn alleen maar lastig voor Den Haag. Ze zouden bijv. eens de onzalige plannen van een getroubleerde minister (Netelenbos) kunnen dwarsbomen (de Betuwelijn), of de privatisering van Schiphol (Zalm) kunnen tegenhouden (Amsterdam).


    Het resultaat van deze ontwikkeling is dat - ondanks alle mooie woorden - de afstand van de burger tot het werkelijke machtscentrum letterlijk en figuurlijk steeds groter wordt. Wat eerst op lokaal niveau werd geregeld, wordt steeds meer door Den Haag bepaald en voor lagere overheden blijft de rol van zetbaas over, op straffe van korting op de subsidies bij een afwijkend standpunt. Doorgaans noemt men dit ook wel politieke chantage. Het is het centralistische model van de bureaucratische Franse Republiek, dat via de EU bij ons binnensluipt. En bleef het daar maar bij. De zeggenschap die Den Haag aan de voorkant bij de lagere overheden weghaalt, geeft ze aan de achterdeur door aan Brussel. Uiteindelijk komt het nog zover, dat de Brusselse ambtenarenkliek mag bepalen, welk tarief onze waterleidingbedrijven aan ons in rekening brengen. Dan zijn we nog verder van huis - letterlijk en figuurlijk.


  3. Respect, respect?
    Respect krijg je niet, respect moet je eerst verdienen.
    En hoemeer je zelf vindt dat je het verdient, hoeminder je het krijgt.

    Wat dat betreft, lijkt respect op inspiratie..., met dit verschil,
    dat mensen meer respect voor je krijgen naarmate je meer verdient.
    Het respect dat jij verdient, boezem je anderen in door je gedrag.
    Het is dan aan die anderen om jou hun respect te tonen of niet.

    Het is tenslotte hún respect! Leer dat toch eens respecteren.


  4. Ook China vergrijst
    Demografische opbouw van de Chinese bevolking in 2006 Op BBC News stond dit grafiekje over de leeftijdsopbouw van de Chinese bevolking. China voert al sinds de jaren 70 een politiek van 1 kind per gezin en niemand heeft zich toen gerealiseerd dat dat zestig jaar later tot problemen zou leiden. Over 25 jaar, in 2030, is 30% van de bevolking ouder dan 65 jaar. Nu is dat 7½% en er zijn zes werkende Chinezen per oudere; vanaf 2030 nog maar drie.
    Uit de grafiek blijkt dat er op dit moment zo'n 270 miljoen vrouwen zijn in de vruchtbare leeftijd, van 15-40 jaar. Stel nu eens, dat China geen 1-kindpolitiek zou hebben en dat al die vrouwen nog dit jaar zwanger zouden raken, zoals bijv. in Afrika en in islamitische landen gebeurt, dan zouden er in 2007 in één keer ongeveer een kwart miljard Chinezen bijkomen, meer dan de helft van het totale aantal mensen in de hele EU!
    Als de Chinezen zich bij het krijgen van kinderen lieten leiden door religieuze motieven, zou er vanaf 2008 wereldwijd hongersnood heersen.
    Nou u weer, meneer Ratzinger...
    In de VS intussen, wordt vandaag de grens van 300 miljoen inwoners gepasseerd.

    BBC News (17-10-2006)
    Aantal geboorten per 1000 inwoners in Rusland 1999-2005 In Rusland is het geboortecijfer door de huidige economische voorspoed (olie- en gasopbrengs-ten) licht gestegen. Toch neemt de bevolking af, want op elke 10 geboorten gaan er 15 Russen dood, vooral mannen. Die worden gemiddeld niet ouder dan 59 jaar, omdat ze zoveel drinken. Vrouwen doen het beter, die halen gemiddeld 74 jaar, vergelijkbaar met de levensverwachting van Duitse en Japanse mannen.
    Over vergrijzing hoor je de Russen dan ook niet klagen. Een beetje slimme jongen gaat nú in Moskou levensverzekeringen verkopen die bij 65 jaar uitkeren.


  5. Door Roemenië en Bulgarije per 1 januari 2007 tot de EU toe te laten
    kunnen de politici weer hopen belastinggeld over de Balkan smijten
    In 2012 erkent de Europese Commissie (Barroso):
    Roemenië en Bulgarije hadden nooit tot de EU toegelaten mogen worden!
    Volkskrant, 19 juli 2012

  6. De sneeuwbui van vandaag is de lawine van morgen
    Der Spiegel, Gabor Steingart (27-10-2006)

  7. Meten met twee maten is leuker dan in je eentje
    Schrijven op tafelbladen is uitsluitend toegestaan met een blaadje tussen pen en tafelblad
    Muuropschriften Amstelveen College, Narremans (27-10/2-11-2006)

  8. Goed nieuws uit China
    Nog maar 25 jaar geleden was China een somber, lelijk en 'unheimisch' land, waar vreemdelingen met argwaan werden bekeken. De dagen van de Culturele Revolutie waren voorbij, maar overal hingen nog de banieren met opwekkende en vermanende partijslogans. De aspiraties van de gemiddelde Chinees gingen uit naar drie dingen: eerst een horloge, dan een naaimachine en tenslotte een fiets.

    In de jaren 80 bezocht Stephen Jessel, als BBC-correspondent, Koenming, de hoofdstad van de provincie Hoennan in Zuid-China. Het was een slaperig provinciestadje met houten winkelpuien, de gebruikelijke miljoen fietsers en om 9 uur 's avonds brandde er nergens meer licht.

    Dit jaar kwam hij er terug en zijn mond viel open, het was een soort Hongkong geworden: boutiques met merkartikelen, neonreclames, verkeers-opstoppingen, torenflats en overal teenagers met mobieltjes. Hij maakte een rondreis van Peking naar Lhasa (Tibet) en terug naar Gwangzjoe (Canton) in het zuidwesten. Hij kan zich niet voorstellen dat het levenspeil van zoveel mensen in zo korte tijd ooit zó snel gestegen is. De aspiraties van de gemiddelde Chinees zijn dan ook niet meer dezelfde als twintig jaar geleden. Nu wil hij een computer, een camcorder en een gouden ring met een briljant: van 'tingeling' (fietsbel) naar 'bling-bling'.
    BBC News, Stephen Jessel (29-10-2006)

  9. Het is aandoenlijk om te zien, hoe een in feite afgeserveerde leider als Tony Blair
    zich nu in zijn laatste stuiptrekking van regeergeilheid aan het 'milieu' vastgrijpt als de laatste strohalm om zijn politieke bestaan te rekken, misschien met de irrationele hoop dat hij daarmee al zijn beleidskreukels (Iraq, Live-Aid Afrika) kan gladstrijken, zodat iedereen - als het uur van zijn afscheid echt geslagen heeft - hem met een brok in de keel zal uitwuiven.
    "Hoe hebben wij toch zo dom kunnen zijn om een man met zijn gaven en inzicht de laan uit te sturen, terwijl er dagelijks nog zoveel broeikasgas de lucht wordt ingeblazen!"
    Na zijn aftreden vormt Tony een duo met Al Gore en samen gaan zij de wereld redden van de ondergang door 'global warming'. Dat gaat heel veel geld kosten, belastinggeld, dus ook al duurt het nog wel even voor de zeespiegel ons aan de lippen staat, je borst kun je alvast natmaken.
    The Stern Review, BBC News (30-10-2006)

  10. Je kunt het probleem pas aanpakken, als een meerderheid van de kiezers vindt
    dat er een probleem is en dat het moet worden aangepakt

    David M. Walker, Comptroller General of the US Government Accountability Office, Yahoo! Finance (30-10-2006),
    over de gigantische schulden van de Amerikaanse overheid en het tekort op de handelsbalans


  11. Hoe kunnen mensen die 's avonds vroeg onder de wol zijn gekropen,
    's morgens weer vroeg uit de veren zijn?

  12. Wel opvallend, hoe eensgezind de politiek 'het milieu' opeens tot hoofdthema verklaart,
    véél belangrijker zelfs, dan 'de vergrijzing'! (Halsema).
    Geven ze indirect toe, dat ze zich in Den Haag de afgelopen jaren hoofdzakelijk met futiliteiten hebben beziggehouden, met politiek om de politiek.
    Kunnen ze daar nu eindelijk eens ophouden met dat gezeur over moslims en integratie? Dat zou een zaak voor lokale overheden moeten zijn. Van Den Haag mag je verwachten, dat ze hun aandacht richten op dingen die voor het leven écht van belang zijn, voor het leven van iedereen.


  13. In het leven is het nemen, of genomen worden...
    Jeroen Ridder (3-11-2006)
    En nog wat variaties op 'eten of gegeten worden':
    Hirsch Ballin: het leven is weten, of verweten worden
    Rita Verdonk: het leven is asiel zoeken, of gezocht worden
    DJ Tiësto: het leven is draaien, of gedraaid worden
    Hirsi Ali: het leven van een moslima is werpen en onderworpen worden
    de leasebakrijder: het leven is parkeren, of geparkeerd worden
    de uitkeringstrekker: het leven is korten, of gekort worden
    het kalf: het leven is mesten, of gemest worden
    Vader Abraham: het leven is smurfen, of gesmurft worden


  14. Globalisering
    V - Geef eens een voorbeeld van globalisering
    A - De dood van Prinses Diana
    V - Leg dat eens uit
    A - Een Engelse prinses
         met haar Egyptische vriend
         verongelukt in een Franse tunnel
         in een Duitse auto
         met een Nederlandse motor
         en een Belgische chauffeur
         die onder invloed was van Schotse whisky,
         achtervolgd door Italiaanse paparazzi
         op Japanse motoren;
         ze was onder behandeling van een Amerikaanse arts
         en gebruikte Braziliaanse medicijnen.
         Dit bericht is verzonden door een Indiër
         via de technologie van Bill Gates
         en hoogstwaarschijnlijk lees je het op je computer
         die Taiwanese chips heeft,
         met een Zuid-Koreaanse monitor
         die in elkaar geschroefd zijn door Chinese arbeiders
         in een fabriek in Singapore
         en bij je afgeleverd door een Marokkaanse besteller
         van een Australische koeriersdienst.

         Kijk, beste mensen, dat is nu globalisering.
    the Cappuccino Bar, Geofrey Littman (3-11-2006)

  15. Het overtuigende bewijs
    dat Nederland tot de meest verlichte landen van Europa behoort.
    Parijs, ooit de 'Lichtstad', is nog maar een waxinelichtje in vergelijking met het stralend aureool van de Londense City.
    Power cuts strike western Europe, BBC News (5-11-2006)

  16. Weer zoiets
    De CGB - Commissie Gelijke Behandeling, heeft bepaald dat het Vader Rijn College in Utrecht een moslimjuffrouw niet kan verplichten ouders een hand te geven.
    Gaat de CGB nu ook al over dat soort onzin? Ik dacht dat die club ooit was ingesteld om erop toe te zien dat vrouwen dezelfde kansen krijgen als mannen en dat ze er later voor het gemak de allochtonen bij zijn gaan doen. Maar dit heeft toch niets met gelijke kansen te maken! Dit valt in de categorie gewetensbezwaren. Mensen die op grond van hun overtuiging weigeren om iets te doen of te laten, bijv. hun kinderen tegen polio te laten inenten, of krijgsdienst te verrichten.
    Nu de strijd om de hoofddoek gestreden lijkt te zijn, zoekt het gelovige volk naar nieuwe wegen om zich te onderscheiden en zo'n club als de CGB trapt er met open ogen in.
    Afschaffen dat soort instanties¹), in het belang van de integratie. Mensen moeten zich tegenover hun eigen omgeving verantwoorden. Als een juffrouw opeens vindt dat zij de ouders (in dit geval de vaders) van haar leerlingen om persoonlijke redenen geen hand meer kan geven en haar werkgever vindt dat onbeleefd en onacceptabel, dan dient zo'n juffrouw zich te realiseren dat zij zich naar de geldende normen dient te richten en dat zij ander werk moet gaan zoeken, als zij aan haar eigen principes wil vasthouden.
    Het zou natuurlijk nog mooier zijn, en van echte integratie getuigen, als zo'n moslimjuf aan degenen die zij geen hand wil geven ter plekke de reden uitlegt en daarmee wegkomt. Dan hoeft een werkgever er verder niet moeilijk over te doen, een club politiek correcte malloten als de CGB blijft erbuiten en de krant hoeft er niet over te schrijven. Laat gelovige kwerulanten toch alsjeblieft zelf hun shit opruimen, net als iedereen.

    ¹) (nos journaal, 9 nov 2006) Goh, krijg ik zomaar bijval voor dit voorstel van Rita 'herself'. Komt de voorzitter van de CGB meesmuilend verklaren, dat zijn commissie helemaal niet opgeheven kán worden! Volgens internationale verdragen - EU en UNO - moet Nederland per se zo'n commissie hebben. Waar houden we dan nog verkiezingen voor? Als onze politici eigenlijk toch niks kunnen doen om de zaken naar onze maatstaven te regelen, waar zijn ze dan nog goed voor? Mogen ze alleen maar zetbaas spelen voor de EU? Als ze de CGB niet kunnen opheffen, dan kunnen ze toch zeker wel een nieuwe, beperktere taakomschrijving voor ze opstellen.


  17. Als u even niet weet waar u uw linker middelvinger moet laten,
    dan heb ik nog wel een suggestie voor u

  18. De EU staat te trappelen om zijn ziel aan Vladimir Poetin te verkopen in ruil voor
    nog meer Russisch gas, maar Polen blokkeert de start van de onderhandelingen
    Hoewel de Polen worden gedreven door puur eigenbelang - ze willen dat Rusland eerst zijn grenzen opent voor Pools vlees en groente - is het goed, dat althans nog één land eisen stelt. De rest van de EU-vertegenwoordiging kruipt voor Poetin door het stof, omdat het aardgas dat in de EU verstookt wordt nu al voor een kwart uit Rusland komt.
    Maar voor we onze levensaders volledig in de handen van Poetin leggen, is het goed te bedenken dat zijn bijnaam 'Gaspoetin' verwijst naar de beruchte Raspoetin en dat hij dezelfde voornaam heeft als graaf Dracula.
    Een duidelijker waarschuwing kan de geschiedenis in symbolische vorm toch niet afgeven, dunkt me.


  19. Zet de TV uit en denk zelf
    Bullnobull (22-11-2006)

  20. Arme Wouter
    Hij was door de verkiezingsuitslag zo aangeslagen, dat hij in het slotdebat zei:
    De PvdA heeft meer zetels verloren, dan we gehoopt hadden

  21. Warme Wouter heeft nú al geroepen
    dat de PvdA (nu 33 zetels) absoluut niet gaat regeren zonder de SP (25 zetels).
    Als verklaring stond erbij, dat hij wel uitkijkt om aan een regering met Balgehakt deel te nemen met de SP in de oppositie. Dan kan Mandarijnissen, als dat kabinet struikelt, moeiteloos de kiezers van de PvdA overnemen en gaat een leegbloedende PvdA de weg van deplorabel 66.
    Maar ja, in eerste instantie heeft Balgehakt met z'n 41 zetels weinig te winnen bij zo'n combi, want dat zou hem het overwicht in de ministerraad kosten. De zaak zit dus even muurvast. Een CDA-meneer Hoekstra uit de Teneinderaad van State heeft van H.M. de eervolle opdracht gekregen te onderzoeken, of er na het kiezersbombardement onder de rokende puinhopen van de politieke luchtkastelen nog overlevingsopties te vinden zijn.

  22. De nijvere Chinezen beschikken over US$ 1 biljoen (1000 miljard dollar) aan deviezen,
    genoeg om heel zwart Afrika te kopen.
    Als de VS de dollar niet snel en fors devalueren, eet Afrika binnen een paar jaar
    met stokjes, 'Made in China', dat wel.

  23. Wat onvoorstelbaar is, is daarom nog niet onmogelijk
    Money and Markets, Martin Weiss (13-12-2006)

  24. Ik probeer het maar even met de waarheid, dat gaat meestal het gemakkelijkst
    Gerrit Zalm, Hns (16-12-2006)
    Jaja, maar bij de invoering van de euro ging het liegen hem net zo gemakkelijk af.

  25. Onderweg naar Bethlehem

    EE de Pesmee (24-12-2006)



meer onwijs wijze uitspraken
vorige  |  1151-1175  |  volgende

overzicht alle pagina's
insturen en zoeken