Deze site is verouderd.
Bezoek onze
nieuwe website
Als links van deze tekst geen afbeelding staat van het boekje 'de kleine van Bree' klik dan hier om de volledige pagina te zien.
Reacties van lezers
Naast vele mondelinge reacties ontvin-gen we totnogtoe de volgende e-mails.

19 mei 2015
Tien jaar na het verschijnen van de gedrukte uitgave van 'de kleine van Bree' - die in 2006 een lovende recensie kreeg in 'Ons Amsterdam' - publiceren wij vandaag een digitale versie om te lezen op je tablet, laptop of PC.
De tekst is verrijkt met hyperlinks die direct toegang geven tot opnamen van de meeste vermelde adressen - met Google Street View - en ook tot allerlei interessante artikelen en afbeeldingen die de verhalen van en over de bewoners van de kleine huisjes in de Van Breestraat een bredere achtergrond verlenen. Het is een compleet nieuwe leeservaring. Er valt nu zoveel extra's te zien en te lezen, dat we bang zijn dat je dit boekje nooit uitkrijgt.

Als je geïnteresseerd bent in het wel en wee van 'de kleine van Bree', stuur dan een email naar de uitgever.
Voor slechts € 7,50 krijg je het leesrecht op dit bijzondere docu-ment (86 pgs.) in je mailbox en kun je met één klik direct in het rijke verleden duiken van dit dorpse stukje straat in Amsterdam Oud-Zuid, pal achter de Van Baer-lestraat en het Concertgebouw.

21 mei 2014
Het Parool publiceerde vandaag een artikel "Historie van Amsterdam per adres in beeld". Stadsarcheoloog Jerzy Gawronski biedt via een aparte site op amsterdam.nl de mogelijkheid te zien, wat er in de loop der eeuwen gestaan heeft op de plaats van tegenwoordige locaties, althans voorzover hij er gegraven heeft. Een van die plaatsen is uiteraard het stuk grond waarop tussen 1876 en 1885 het Rijksmuseum verrees.
Hier vond ik een projectie van het "Rijks" over een kaartje uit de buurtatlas van Loman uit 1876. Daarop is duidelijk te zien, waar het begin van de Mennonieten Sloot gelegen heeft, ten oosten van het museum, op de kop van de Boerenwetering (Hobbemakade /Ruysdaelkade).
Omdat ik in eerdere posts nogal uitgebreid heb stilgestaan bij de precieze ligging van de Mennonieten Sloot en het Mennonietenpad, kon ik niet nalaten dit plaatje te schieten met dank aan Gawronski en zijn gravende makkers.

26 juli 2013
Onlangs vernamen we, dat Marijke Spies op zondag, 12 mei 2013, is overleden, 78 jaar oud. Zij was na de dichteres Elisabeth Eybers enkele jaren bewoonster van Van Breestraat 44 en schreef een bijdrage voor het boekje in het hoofdstuk "De Zuid-Afrikaanse connectie", pg. 61: De Neerlandica.
Hier enkele links naar artikelen die betrekking hebben op haar overlijden en nagedachtenis.
- Geschiedenis 24, Marnix Koolhaas
- Neder-L - In Memoriam, Ton van Strien, VU
- Overlijden van Marijke Spies, PA, Stichting Jacob Campo Weyerman
- Marijke Spies (1934-2013) overleden,TZUM literaire weblog
Ronald Langereis

29 april 2012
Met veel genoegen zat ik bij toeval vanmorgen het artikel te lezen over de kleine van Bree op internet. Hierin komt naar voren dat de heer J.J. Sedelaar op nr. 40 voor zijn huis staat. Klopt helemaal. Mijn vader is als pleegkind door hem en later door zijn dochter C. Sedelaar opgevoed. Het huis kan ik mij nog goed herinneren. Er ging elk jaar bakken met grind de tuin in, omdat het aan het zakken was.
Graag bestel ik bij u de kleine Van Bree.
Met vriendelijke groet. E Wurmbauer

19 april 2012
Dag Ronald,
Dank voor de verwijzing naar ons boek. [...]
N.a.v. jouw opmerkingen bij de reactie van mw. Weilers nog een kleine opmerking van mij: dat Galesloot pas na 1875 de naam Pomona zou hebben gehanteerd, klopt niet. Die naam wordt al gebruikt in een advertentie in het Algemeen Handelsblad van 06-10-1870.
In advertenties uit 1872 geeft hij wel aan dat de kwekerij Pomona in Amsterdam lag, dus niet in Nieuwer-Amstel, waar feitelijk toch het grootste deel van de kwekerij moet hebben gelegen, waarschijnlijk om potentiele klanten niet af te schrikken ivm de afstand. Bovendien was het Mennonietenpad rond 1870 waarschijnlijk de enige manier om deze noordelijke uithoek van Nieuwer-Amstel te bereiken, dus is het logisch dat in advertenties de kwekerij aan of bij het Mennonietenpad in Amsterdam gesitueerd werd.
Groet,
WILFRED

En mijn reactie daarop:
Wilfred,
Dank voor je toelichting.
Bij het materiaal van mevr. Weilers zat een kaart waar het Mennonietenpad op stond aangegeven. Helaas kan ik die nu even niet terugvinden.
Daarop viel te ontdekken, dat het Amsterdamse deel van de kwekerij aan het uiteinde en ten westen van het M-pad gelegen was, op Amsterdams grondgebied. Het M-pad liep van de - toen nog niet aanwezige - brug over de Stadhouders- kade bij het - toen evenmin aanwezige - Rijksmuseum, evenwijdig aan de huidige P Potterstraat, achter het - nog te bouwen - Stedelijk Museum langs tot aan ongeveer de tegenwoordige Alex. Boersstraat. Zo'n beetje midden op het huidige kruispunt met de vBaerlestraat had een molen gestaan en ten zuiden daarvan lag de 'Amsterdamse' kwekerij.
Het tweede stuk van de kwekerij - op grond van Nieuwer-Amstel - begon bij de bocht in de Alex. Boersstraat (toen de Verbindingsweg geheten), waar nu de vBreestraat op aansluit en liep door tot waar nu de Obrechtstraat ligt. Achter 'de kleine van Bree' loopt een rioolgang - tussen de tuinen van de W Parkweg en de vBree in. Dat was vroeger een sloot, de westgrens van de kwekerij. Uit de tuin van zijn huis aan de W Parkweg 29 (zie foto), kon Galesloot dus achterom zo naar de kwekerij doorsteken.
Aan de oostzijde - de kant van het Concertgebouw - liep een pad, waar één huis aan stond (afgebeeld op pag. 38 van mijn boekje). Dat moet zo'n beetje op de plaats gestaan hebben van waar nu de tuin van mijn vroegere huis in de Palestrinastraat ligt.
Het is eigenlijk nauwelijks voorstelbaar, hoe de omgeving daar tussen 1880 en 1910 veranderd is. Hierbij een foto uit het boek van mevr. Weilers van waarschijnlijk een van de laatste huizen aan de Mennonietensloot. (scroll down naar derde pag., nr. 110, bovenaan).
PS - met de aanduiding "buiten de Weteringbarrière" wordt geen ander stuk grond bedoeld. Het was een andere naam voor hetzelfde Mennonieten Eijland. Zoals mevr. Weilers zegt: "het Mennonietenpad (ook wel Menistenpad, Mennonitepad, buijte de Weteringpoort of Weteringbarrière)." Nu spreken we van de "Weteringschans".
Ronald Langereis, 19 april 2012

17 april 2012
In juni 2012 brengt uitgeverij SUN in haar serie over Architectuur een boek uit over monumentale panden in Oud-Zuid, getiteld: "Wonen in een monumentaal huis. 1875-1945. Toen en nu."

Architectuurhistoricus Wilfred van Leeuwen heeft daarin een hoofdstuk verzorgd, "Opdrachtgevers en bouwondernemers. Tussen kunst, commercie en 'snob appeal'.", waarvoor hij o.a. geput heeft uit "de kleine van Bree" en de aanvullende informatie over de bouwers Van der Eijk en De Waal, elders op deze website - zie: Artikelen / De Bouwers.

Wilfred vL mailde daarover het volgende:
"In het door mij geschreven hoofdstuk [op. cit.] komt een vrij uitvoerige passage voor over Van der Eijk & De Waal. Ik heb ze gekozen als voorbeeld van productieve bouwondernemers in Zuid.
De tekst is samengesteld op grond van jullie boekje, (meer nog) jouw website en eigen onderzoek. Uit jouw verhaal komt vooral de passage over de 'bouwfraude' en de Rotterdamse i.p.v. Amsterdamse heipalen. Ik noem ook hun gewoonte om allerlei adhoc-bouwmaatschappijen op te richten - dat paste goed in mijn totale verhaal over bouwondernemers, grondexploitatiemaatschappijen &c. - hun vertrek uit Nieuwer-Amstel na de annexatie, &c.
Verder is de afbeelding van de catalogusomslag van de fruitboomkwekerij "Pomona" overgenomen met een bijschrift over de aanleg van de Van Breestraat. Uit mijn eigen collectie komt een stokoude ansichtkaart van de dubbele villa van Van der Eijk & De Waal bij de ingang van het Vondelpark." [Van Eeghenstraat 80-82].
RL + Wilfred van Leeuwen, Amsterdam

17 juli 2011
Geachte Ronald Langereis en Ellen Rosenstein,

Met plezier, maar ook met enige vraagtekens las ik uw artikel over vruchtboomkweker Jac.P.R. Galesloot, die volgens u tussen 1869 en 1896 een vruchtboom-kwekerij had op het terrein, waar sindsdien het eerste stuk Van Breestraat ligt en op het grondgebied van Nieuwer-Amstel.
Ook heeft u iets sappigs te vertellen over zijn tweede vrouw. Waarop gebaseerd? U deed, zoals u zelf schrijft, een poging zijn leven voorzover mogelijk te reconstrueren aan de hand van oude kranteknipsels en persoonskaarten uit het gemeentearchief. Er is echter zo veel meer te vinden, dat e.e.a. in een juister perspectief zet.
Persoonlijk heb ik jaren onderzoek gedaan naar de bewoners van het Mennonietenpad en als resultaat daarvan, verscheen in juli 2010 mijn - inmiddels uitverkochte en in voorbereiding tot herdruk zijnde - boekwerkje "Mennonieten Eijland & Museumplein", twee eeuwen wonen en werken tussen polderslootjes.
Henriëtte Weilers-Haagen, Haarlem

Zo zie je maar, met speculatie - kijk hier - kom je een heel eind, maar zelfs als je denkt dat je een 'educated guess' hebt gedaan, kun je volledig naast de waarheid zitten. Mevrouw Weilers wees mij erop, dat Galesloots vrouw Johanna Frederika Neumeijer zich na hun scheiding in 1914 NIET naar Prinsengracht 1101 spoedde om zich in de armen van architect Evert Breman te werpen, maar dat zij tijdelijk bij haar zuster, Martha Maria introk, die op 29-jarige leeftijd, op 8 september 1887, keurig met Evert Breman was getrouwd. Poef! Daar gaat mijn hele romantische constructie in één klap in rook op. Op 10 januari 1916 verlaat Johanna het huis van de Bremannen weer om zich elders zelfstandig te vestigen.

Toch is er uit mijn giswerk nog iets moois voortgekomen. Mevrouw Weilers stuurde mij een foto van Jacques Galesloot zelf! De bron is niet bekend, maar hij moet gemaakt zijn bij zijn 50-jarig jubileum als fruit- en rozenkweker, dus in 1905. Ik vind hem bijzonder alert ogen voor een man van 64 in die tijd.

Een ander punt van discussie betrof de plaats waar Galesloots kwekerij nu precies gelegen heeft. Volgens mevrouw Weilers lag de kwekerij óp het Mennonieten Eiland, het latere Museumplein, d.w.z. op stadsgrond. Zij beschikte over stukken, waaruit blijkt dat Galesloot in april 1870 een stuk land pachtte, waar tot 1834 een houtzaagmolen, Het Aalsmeerder Wapen, had gestaan. Verschillende molens en de molenaarsfamilies worden in haar boek uitgebreid beschreven. Zij voegde ook een kaartje bij, waaruit viel af te leiden, dat de kavels het stuk grond besloegen waar nu de oneven kant van de Willemsparkweg begint, tussen de Alexander Boersstraat (edha woninginrichting) - de oude gemeentegrens - en de zuidelijke muur van het Stedelijk Museum. Waar nu toeristen en verveelde Oud-Zuid types op het terras van Small Talk naar het langsrazende verkeer in de Van Baerlestraat staren, was dus ooit een molenwerf en later lag daar langs het uiteinde van de Mennonieten Sloot de kwekerij van Galesloot, althans voor een deel. Want volgens onze gegevens lag "Pomona", waar nu de lage huizen van de Van Breestraat staan, en dat gebied viel tot de annexatie van 1896 onder de gemeente Nieuwer-Amstel.

Galesloot pachtte deze grond in april 1870 van de houtkopers-familie Doublet die het grootste deel van de grond aan het eind van het Mennonietenpad in 1850 voor 50 jaar in erfpacht verkreeg. Zij hadden aan de overkant van de Mennonietensloot o.a. een houtzaagmolen, "de Houthandel", en woonden in een stadsvilla ernaast met over de Sloot heen uitzicht op de kwekerij. Aanvankelijk werkte Galesloot volgens mevrouw Weilers onder eigen naam, maar doopte hij zijn kwekerij in 1875 "Pomona". De uitbreiding op Nieuwer-Amstels grondgebied zou omstreeks die tijd kunnen hebben plaatsgevonden, al lazen wij in een levensbeschrijving van hem in een dagblad uit 1894 bij het 25-jarig bestaan van de kwekerij, dat hij op 15 oktober 1869 de kwekerij "Pomona" stichtte op het grondgebied van Nieuwer-Amstel (kvb blz. 40). Als deze datums juist zijn, zou Galesloot dus in oktober 1869 zijn kwekerij in Nieuwer-Amstel geopend hebben om er een half jaar later, in april 1870, een stuk op stadsgrond aan toe te voegen, mogelijk mede omdat het dichter bij de stad lag en hij zodoende meer publiek kon trekken.

De beide stukken sloten ter hoogte van de latere Alexander Boersstraat min of meer op elkaar aan en waren beide via het Mennonietenpad te bereiken, het Amsterdamse deel via een bruggetje over de Sloot en het Nieuwer-Amstelse deel via een naamloos paadje daarachter.
De Mennonieten Sloot en het gelijknamige Pad erlangs liepen vlak achter het toen nog te bouwen Stedelijk Museum langs, parallel aan de huidige Paulus Potterstraat, en kwamen uit bij de Stadhouderskade - toen de Buitensingel genaamd - waar later de brug achter het Rijksmuseum gelegd werd.
Het Amsterdamse stuk van de kwekerij werd in 1878 door Amsterdam onteigend en volgens de advertentie hiernaast zag Galesloot zich daardoor genoodzaakt "een prachtige partij zeldzaam voorkomende Vruchtboomen [...] en andere schoone Sierboomen, Coniferen, Rozen, enz. op te ruimen...". Het andere deel van de kwekerij, vermeldt hij daarbij, de Hoofdkweekerij, groot eenige Hectaren, blijft als vroeger daar bestaan". Deze 'Hoofdkwekerij' besloeg het stuk grond van de huidige Wanningstraat tot aan de huidige Obrechtstraat, tussen de Rioolgang langs de achtertuinen van de Willemsparkweg en de erfafscheiding van de huidige Palestrinastraat. Het mocht duren tot 1896, toen ook die grond onteigend werd voor de aanleg van de Van Breestraat.
Ronald Langereis, Amsterdam, 22 juli 2011


9 februari 2011
Vandaag heb ik aan het lijstje 'Artikelen' een nieuwe pagina toegevoegd, gewijd aan de rozen- en vruchtbomenkweker Jac. P.R. Galesloot. Van 1869 tot 1896 had hij op het stukje grond waar nu de kleine van Bree staat, een kwekerij die allengs beroemder werd, ook buiten de landsgrenzen.
Afgezien van spaarzame krantenartikelen en wat hijzelf naliet aan brochures, catalogi en publicaties, is er over zijn persoonlijk leven eigenlijk niets bekend. Zes jaar geleden probeerde ik in het boekje zijn wel en wee te reconstrueren aan de hand van de gegevens en aantekeningen op zijn persoonskaart uit het oude gemeentearchief, maar met wat ik nu via internet bij elkaar heb kunnen googlen, komt toch een wat ander beeld naarvoren, dramatischer en dat vooral door de rol die zijn tweede vrouw in zijn leven speelde.
Tegelijk maak ik van de gelegenheid gebruik een omissie te herstellen met betrekking tot de architect Evert Breman. Hij wordt in het boekje wel genoemd, maar pas toen ik de kopij al bij de drukker had ingeleverd, ontdekte ik bij toeval, dat Breman niet zomaar de eerste de beste was. Dat hoop ik hiermee recht te hebben gezet.
Tot slot wil ik er de aandacht op vestigen, dat de volledige tekst van het boekje sinds kort tegen een kleine vergoeding op internet te lezen is. Geïnteresseerden kunnen toegang vragen tot het online bestand via een email aan de uitgever. Desgewenst kan ook een print-out (facsimile) worden verzorgd, in kleur op A4-formaat. Prijs 20 euro, excl. verzendkosten.
Ronald Langereis, Amsterdam

3 december 2007
Vanavond berichtte het Parool dat Elisabeth Eybers, eind jaren zestig bewoonster van Van Breestraat 44, op maandag, 2 december, op 92-jarige leeftijd is overleden.
Uit haar gedichten uit die tijd blijkt dat zij het verblijf in het toen nogal bouwvallige huis maar een twijfelachtig genoegen vond. Zij was blij, toen ze begin jaren zeventig de wijk kon nemen naar een ruim appartement in een solide pand aan de Stadionkade.
Ronald Langereis, Amsterdam

21 februari 2006
Hoi Ronald, leuk verhaal over je boekje, verhalen uit de van Breestraat. Toevallig heeft mijn moeder daar enige tijd gewoond bij haar zuster toen ze voor het eerst in Amsterdam kwam. Helaas weet ik niet meer op welk huisnummer. Jammer dat het uitverkocht is, wordt het niet herdrukt?
Mary Stokvis, de Kwakel

13 februari 2006
Dag Ronald, wat een goede recensie! En terecht, het is een heel leuk boek. Ik wil er nog snel een hebben, om aan mijn nieuwe benedenbuurvrouw te geven bij wijze van welkom. Weet je nog welke boekhandels 'm nog hebben?
Groeten, Katja Mans

Recensie - februari 2006
Een primeur binnen het straatboekengenre is 'De kleine van Bree', want dat gaat niet eens over een hele straat, maar slechts om een rijtje van 20 huizen in de Van Breestraat (achter het Concertgebouw) die, met hun twee verdiepingen en zolder lager zijn dan de rest van de straat: de nummers 26 t/m 68.
De intellectuele, individualistische bewoners daarvan leerden elkaar beter kennen toen zij in 1998 samen werden geconfronteerd met funderingsproblemen van hun huizen. Bij de bouw van dit rijtje in 1898 bleek de aannemer, J.A. de Waal (van de Waalpaal), in strijd met de aanbestedingsvoorwaarden de zogeheten 'Rotterdamse fundering' te hebben toegepast: één palenrij in plaats van een dubbele rij. En die palen stonden bovendien veel te ver uit elkaar. Een eeuw later bleken de huizen snel te verzakken.
Gunstig bijproduct van dat leed is dit boekje, met veel verhalen van en over bewoners of oud-bewoners, zelf geschreven of uit hun mond opgetekend door de samenstellers, dit aangevuld met wat losse historische documenten en een artikel over boomkwekerij Pomona, die hier lag vóórdat de straat gebouwd werd. Een beetje rommelig is het boekje wel, vol onnodige herhalingen. Maar dit kleine stukje straat bevat gelukkig méér kleurrijke figuren dan de hele Prinses Irenebuurt bij elkaar.
Ook de voorheen middenstandsachtige Van Breestraat is sinds omstreeks 1980 een rijkeluisstraat, maar dan voor mensen die zich minder interesseren voor de beurskoersen dan voor de literatuur, kunst, muziek, geschiedenis en psychologie. Dichteres Elisabeth Eybers woonde er, de zoon van Frederik van Eeden, die het bureau van zijn beroemde vader liet staan voor de nieuwe bewoners (toevallig historici), schrijver Hans Vervoort woont er nog en dichter Jac. van Hattem woonde er pal tegenover. Kees Fens noteerde ooit ontroerd dat hij hier, 's avonds langslopend en binnenglurend, mensen een boek zag lezen in plaats van tv kijken. En tijdens een straatfeest brachten muzikale bewoners, onder wie Trijntje en Tjeerd Oosterhuis, hier ooit muziek ten gehore van J.B. van Bree (1801-1857), ooit nationaal beroemd dirigent van het Felix Meritisorkest en componist van de geruchtmakende opera 'Sappho', vorig jaar in dit blad besproken. Kortom: een boek vol snippers, maar boeiende snippers.
'Ons Amsterdam', Peter-Paul de Baar

11 juli 2005
Beste Ellen, met genoegen hebben George en ik het van Breeboekje gelezen. Vooral van Miek van Hams stuk heb ik genoten, want ik kende haar goed. Onze complimenten.
Vriendelijke groeten, Hetty Wemekamp, Van Breestraat 173

5 juni 2005
Veel dank voor het langsbrengen van het boekje over de 'Van Bree'. Heel leuk om zoveel over onze straat te kunnen lezen. Zelfs de vorige bewoonster van ons huis, mevrouw Van Dijk, wordt genoemd!
Met vriendelijke groet, Bouke Meijlink, Van Breestraat 35-hs

3 juni 2005
Van 1812-1820 woonde Johannes van Bree in Friesland, waar zijn vader muziekmeester was in Leeuwarden. Op het slot Lyts Hermana was hij om zijn muzikale talent een graag geziene gast van slotheer Carel Emilius Baron Collot d’Escury (1779-1828). De baron was als vriend van koning Willem I nauw betrokken bij de opbouw van het Koninkrijk na de Franse tijd en bekleedde diverse bestuurlijke functies. Op zijn slot (gesloopt in 1836) ten noorden van Minnertsga onderhield hij een kring van jonge kunstenaars.
De Stichting 'Grut Hermana' organiseert eens per vijf jaar een spektakelstuk ter nagedachtenis van de rijke, Friese historie van slot en bewoners, getiteld 'De Muze fan Lyts Hermana'. Dirigent en arrangeur Tsjalling Wijnstra maakt voorafgaande aan het spektakelstuk een promotoer met opvallende werken van Van Bree, die tijdens het concert worden afgewisseld met fragmenten uit De Muze. In de concertzaal van de sociëteit Felix Meritis, waar Johannes van Bree later als concertmeester en componist furore maakte, wordt een concert voorbereid met mogelijk ZKH prins Willem Alexander en diens vriend Tijo baron d’Escury als gasten. De uitnodiging is bij gemeente en provincie in voorbereiding.
Sybe Joostema, Stichting Grut Hermana, Minnertsga

17 april 2005
Mooie kleine van Bree!
Beste Ellen, wat is dat een bijzonder aardig boekje geworden! Duidelijk met heel veel plezier samengesteld! Het is een mooie combinatie van degelijke informatie en een spannend verhaal.
Hartelijke groet, Gwen van Gelder. Ook zij schreef een boek (klik hier).

1 april 2005
In de foyer van de Kleine Zaal van het Concertgebouw hing tot de laatste renovatie (zomer 2004) dit kleine schilderij van Marie Heineken uit 1890. Het hangt er nu niet meer. Ik ging altijd even kijken. Ik heb de foto ervan ingescand en die stuur ik hierbij. De van Breestraat is daar nog een open vlakte.
Vriendelijke groeten, Els Bannenberg - Jacob Obrechtstraat

Afb. Fotostudio Starfield, Alkmaar - Eigendom van Het Concertgebouw N.V. © 2005, Amsterdam - Reproductie, vermenigvuldiging en/of verspreiding verboden zonder schriftelijke toestemming van de eigenaar.

Gezicht op het Concertgebouw (1890) van de Willemsparkweg over het tracee van de latere Van Breestraat
Marie Heineken (1844-1930) - Het Concertgebouw N.V. © 2005, Amsterdam

30 maart 2005
De presentatie was heel erg leuk. Ook gezellig weer met de vroegere buren te praten. Het boekje ziet er prachtig uit, ik heb alleen nog geen tijd gehad er echt in te lezen. Binnenkort kom ik nog wel een paar exemplaren bij je halen. Ik moet er snel één aan Maria opsturen en ik heb er ook één aan mijn zusje beloofd - nog voor haar verjaardag. Ik denk dat ik er minstens nog vijf van je kom kopen.
De reacties op de website zijn ook erg leuk!
Hartelijke groet, Pay-Uun

29 maart 2005
Fantastisch! Na de Palestrinastraat nu de Kleine van Bree. Wat ook zo leuk is dat het formaat ook nog past. Helemaal mooi zou zijn als elke straat zo'n boek kreeg. En dat ze naast elkaar in de boekenkast het woord Museumkwartier vormen. Ach, je droomt wat af als wijkcoordinator. Maar 'every street tells a story', zeker in deze wijk. Ondertussen heeft de (kleine) van Breestraat door Ronald en Ellen een heel speciaal gezicht gekregen. Geweldig!
Met vriendelijke groet,
Richard Schimmelpennink
Wijkcoördinator Museumkwartier &
Veiligheidscoördinator Stadsdeel Amsterdam Oud Zuid

28 maart 2005 (per brief)
Tijdens de feestelijke presentatiemiddag in de Obrechtkerk, heb ik u aangesproken over de bladmuziek van de 'Feest-Marsch' en de 'Galop' van Van Bree. Ik zou het erg leuk vinden om daar een kopie van te ontvangen.
Kort na de presentatie bracht ik een bezoek aan mijn ouders en liet hen het boekje zien. Ze waren er erg enthousiast over en het boekje deed vele herinneringen aan de buurt terugkomen. Mijn vader is geboren in de Lairessestraat 131 en heeft daar lang gewoond. Hij kan zich in de Van Breestraat o.a. een tandarts Van Renterghem herinneren. Dat zal dan wellicht een zoon van de in het boekje beschreven Van Renterghem zijn geweest.
Inmiddels zijn er vele exemplaren van het boekje aangeschaft en er is er zelfs een onderweg naar Nieuw-Zeeland, waar een zus van mijn vader woont. Kortom, het is in de familie een groot succes.
Corinne Sieger - Amstelveen

28 maart 2005
Bijgaand een klein tekstje dat ik een paar jaar geleden maakte voor een boekje waarin 100 Amsterdamse schrijvers hun uitzicht beschreven. Het mocht maar zo'n 100 woorden tellen en is dus zeer compact. Mijn vrouw heeft jullie lang geleden een kopietje gezonden, maar dat is vermoedelijk ondergesneeuwd. Misschien is het aardig om nog op de nieuwe website te plaatsen.
Vr. groeten, Hans Vervoort - (zie: Artikelen - 2)

28 maart 2005
Had met Pasen even wat meer tijd en dus gelegenheid om je boekje te lezen. Heb het met veel plezier achter elkaar uitgelezen! Dat mag toch wel een compliment heten, nietwaar.
Erg leuk geschreven, makkelijk leesbaar, met veel nieuwe feiten, lekker in een goed leesbare tekst verwerkt. Het leest warempel als een spannend boek, volgende keer maar een thriller. Kortom chapeau! Maar goed, ook dit keer had je een muze aan je zijde!!! Voor je volgend werk eerst maar een muze zoeken, dan komt de rest vanzelf!
Annemiek van Harten, Amsterdam

24 maart 2005
Helaas kon geen van de redacteuren van Ons Amsterdam aanwezig zijn bij de presentatie van De kleine Van Bree. Kunnen wij een exemplaar per post ontvangen?
Redactie 'Ons Amsterdam'

23 maart 2005
Beste Ronald Langereis en Ellen Rosenstein,
Wat een goed initiatief, het maken van zo'n boekje! Ik vind het heel jammer dat ik de feestelijke presentatie heb gemist en zou graag 'De kleine van Bree' aanschaffen. Is dat nog mogelijk?
Ik ben een buurvrouw van om de hoek, Alexander Boersstraat 3, en woonde in de jaren 50 tot begin 60 zelf in de Van Bree aan de oneven kant. Ik heb er heel wat gerolschaatst.
Met vriendelijke groet,
Daphne de Wijs

21 maart 2005
Beste Ronald en Ellen,
Dank voor jullie uitnodiging. We waren aanwezig.., en hebben een aantal exemplaren van het boekje aangeschaft. Heb het gisterenavond in een ruk uitgelezen.
Onze complimenten. Wat een werk hebben jullie er aan gehad, maar, wat een leuk boekje is het geworden. Fantastisch. Nogmaals dank voor al jullie werk!
Hartelijke groet,
Veda Harloff en Rob de Kock, ofwel, Van Breestraat 60

21 maart 2005
Ik heb het boekje vanochtend doorgebladerd en deels gelezen. Vind het erg leuk! Mooi ook de kleurenfoto's. De stewardess uit 1958 sprak mij natuurlijk zeer aan. Zelf vloog ik van 68-72 ook bij KLM.
Wist je overigens dat Jan Wolkers' huis op Texel de naam "Pomona" draagt? Vraag is nu, hoe komt hij er aan? Zou hij ook ooit in de Van Bree gewoond hebben of heeft hij het van het notarishuis in Oegstgeest dat ook zo genoemd is?
Groet, Marianne Houtzager - Palestrinastraat

20 maart 2005
Ha Ronald,
Gefeliciteerd met 'de kleine van Bree'. Ik heb net na thuiskomst even zitten bladeren en het ziet er geweldig uit. Vanavond hoop ik het nog te lezen. Als het zo doorgaat, wordt dit de best gedocumenteerde buurt van Amsterdam.
Groet, EJW - Eric-Jan Weterings, auteur van 'Een eeuw Palestrinastraat' (2004)

21 februari 2005
Gefeliciteerd Ellen & Ronald! Knap om het af te krijgen...
Ik stond `gisteren per ongeluk al voor de kerk om het boekje gretig in ontvangst te nemen... Op 20 maart ben ik er helaas niet. Kan ik het achteraf/vooraf zien?
Succes met de lancering!
Mark Blaisse - kvb 66