Water en vuur
22 augustus 2001

Lopen - deel 1 - van Maastricht naar De Kanne
Publicatie: 19 maart 2002
Ronald Langereis - 2004 - Amsterdam
Links bijgewerkt: 27 mei 2007


English parallel page      Links Tropische temperaturen
Ik wilde een week gaan lopen, de GR5 tot Diekirch, maar er brak een hittegolf uit.

Sint Servaaskapel

Mijn expeditie naar de Ardennen duurde daardoor erg kort. Vorige week woensdag, 22 augustus, wandelde ik tegen twaalf uur station Maastricht uit, stak de Maas over en een waxinelichtje aan in de kapel van Sint Servaas.
Ik ben niet gelovig en ik moet bekennen dat dit de allereerste keer van mijn leven was, maar het leek me een toepasselijke, ceremoniële daad, zo aan het begin van een zware voettocht. Het liep toen al tegen de 30 graden. Dat offer scheelde me het gewicht van drie kwartjes, twee dubbeltjes en een stuiver, die ik nu in de hitte niet nodeloos door België hoefde mee te zeulen.
Ton de Maagt - 'Hiking Page'
Als de dood in Visé
Alle café's van Maastricht
De restaurants van Maastricht

Afgezien van het deel voor de basiliek, is het OL Vrouweplein 's zomers één groot terras omzoomd door platanen. Het is zo'n plein waar je je direct thuisvoelt en waar je uren kunt zitten in de zon zonder je zorgen te maken over de lange kilometers van de GR5.

Want, zoals Ton de Maagt ons laat weten, voor alle rugzakvakanties geldt:
"Alles wat je thuislaat, is meegenomen."
Die heiligen zijn overigens uitgekookte jongens, hoor. Ik was natuurlijk niet van plan er een knieval bij te maken, maar toen ik de munten in het busje stopte, rolde er een kwartje op de grond en terwijl ik het opraapte, realiseerde ik me dat ik daar toch mooi met een knie op de grond zat! Heel subtiel gespeeld van die Servaas.
Maastricht, OL Vrouweplein - Links de ingang van de kapel
De muren in de kapel zijn roetzwart van de ontelbare kaarsen die hier in de loop van 5 eeuwen zijn opgebrand.

Wijngaardenwandeling door het Jekerdal
Wandeling door het Jekerdal
St.Pietersberg Grottentocht
Château Neercanne

Maastricht, OL Vrouwekapel - Sterre der Zee Na een koffiestop op een prachtig, oud pleintje vol terrassen – bij de Onze Lieve Vrouwe basiliek - kom daar hier eens om! - en na mijn wandeloutfit daar in een cafétoilet te hebben aangetrokken, liep ik zomaar tegen de Sint Pietersberg op, waar ik eenmaal boven direct weer op een terras neerzeeg met panoramisch uitzicht over Maastricht. Warm! Dorst!
Toen ik de GR5 eenmaal gevonden had, voerde die me langs de gapende wonde van de ENCI en via de grens met een wijde lus tenslotte naar de hoeve van Kaster. Cafe 't Brökske, de Kanne (B) Na een paar uur denderde ik met een kop als een boei De Kanne in het Jekerdal binnen, gelegen aan het Albertkanaal en ja hoor, meteen weer het eerste de beste terras opgezocht, café 't Brökske. De Jeker stroomde erlangs en heette voortaan de Geer. Bierrrr, grrroot, grrraag!


Vervolgpagina's

|   Kanne   |   Nacht   |   Visé   |   Terug   |

More trip reports
Hiking on Dartmoor   |   Historic Dordrecht   |   North Sea Coast   |   Italian holiday   |   Formentera Series
Dwars door Australië   |   Five Lords Lands

and more
Rebuilding the Kitchen    Amsterdam Tile Murals    Street-warming party
Battle of Hastings 2000    Freshwomen's Rag

Search this site

for any keywords
Zin in een spelletje?
Probeer eens Vlaamse plaatsnamen te raden.


Email: lagedor