Oud Nieuws
uit kranten en andere bronnen

Het begin van de Van Breestraat is een rustig stukje straat, waar mensen in de schaduw der acacia's vaak tientallen jaren lang hun leven leven, hun buren vriendelijk groeten en verder hun eigen gang gaan.
Met uitzondering van het begin van dit millennium, toen 'de kleine van Bree' aan haar Rotterdamse fundering dreigde te bezwijken, haalt de straat maar zelden het nieuws. Pistolen Paultje bracht nog wel eens wat reuring en toen prins Bernard jr. op nr. 106 kwam wonen, was dat ook even nieuws, maar voor de rest is het geen straat voor sensatiezoekers, al zullen veel bewoners tegenwoordig de kwalificaties van Hans Vervoort van rond 1970 wat ver vinden gaan: ... 'hier gebeurt nooit iets' ... 'een ouwemensenbuurt en saai' ... 'een buurt waar men naar de melkboer om de hoek ging om een half onsje kaas te halen.'

Toen de straat nog jong was, aan het begin van de vorige eeuw, bleef ook veel achter de schilderachtige gevels verborgen, maar er was meer te beleven op straat, spelende kinderen, dienstmeisjes die boodschappen deden bij de Vana op de hoek en allerlei neringdoenden, die met de handkar of paard-en-wagen over de ventweg liepen, de melkboer, de groenteman, de visboer, de scharensliep, de schillenboer, straatvegers die ook meteen de paardenpoep opruimden, en af en toe een groepje straatzangers, al dan niet in Volendammer klederdracht, die hun liederen zongen voor een cent.

Maar achter de gevels werd ook niet stilgezeten. Veel bewoners hadden een eigen bedrijfje en adverteerden in het Algemeen Handelsblad en Het Nieuws van den Dag om hun diensten aan de man te brengen. Vandaar, dat er toch nog genoeg te vin-den valt over de Van Breestraat en over wat de bewoners van 'de kleine van Bree' en die aan de overkant in die tijd bezighield. Je hoeft er alleen maar de krant voor open te slaan.

Ben je hier verzeild via een externe link?
Begin dan op 'de kleine van Bree'

In deze rubriek vindt u links naar oude krantenknipsels over de straat en haar bewoners. Ik heb ze op jaar gerangschikt, te beginnen met 1900, toen de eerste bewoners net hun nieuwe huis betrokken hadden en vervolgens de oogst van telkens tien jaar later, dus 1910, 1920, enz.
Jaren met een bijzondere lading – oorlog, beurskrach – komen echter ook aan bod.
Een jaarlijst begint met een algemeen deel, nieuws over de straat, als dat er is, en daarna een rangschikking op huisnummer. Ik beperk me niet tot 'de kleine van Bree' sec, maar toon al het wetenswaardige met betrekking tot de Van Breestraat tussen de Alexander Boersstraat en de Jacob Obrechtstraat, de nrs. 1 t/m 69.

Over een aantal families vond ik meer informatie, dan in een lijstje paste. Daarvan heb ik 'specials' gemaakt, vaak ook met foto's erbij, die u kunt openen met de knoppen met hun naam erop bij hun woonadres. In onderstaande lijst van het jaar 1900 vindt u er twee en meer in andere jaarlijsten.

De namen van alle bewoners door de jaren heen – 1900 t/m 1990 – die ik heb kunnen 'thuisbrengen', vindt u in een beknopt overzicht onder onderstaande knop. Om duidelijker te laten uitkomen wie elkaars naaste buren waren, heb ik de even en oneven nummers apart uitgelijst.

In den beginne...
Op nr. 1 was in 1900 het 'Instituut voor Psychotherapie' van dr. Van Renterghem gevestigd, maar sinds dat pand bij het hotel in de Wanningstraat is getrokken, bestaat dat huisnummer niet meer, evenmin als de nrs. 3 t/m 17. De Van Breestraat begint op de hoek van de Wanningstraat met nr. 19. De reden daarvan is mij onbekend.
Ook aan de overkant ontbreken een paar huisnummers, nr. 4 t/m 8. In het huidige appartementen-gebouw van gele baksteen, huisnr. 2, was vroeger 'de Suikerschool' gevestigd, een mbo-opleiding voor chemisch-analisten in de suikerindustrie. Daarvoor had er een paardenstalling gestaan, in 1899 gebouwd door De Waal en Van der Eijk, met huisnrs. 2–4. Waar de nrs. 6 en 8 dan gebleven zijn, is niet duidelijk. Het huis dat naast nr. 2 staat, heeft huisnummer 10.

In het souterrain van het hoekpand Alexander Boersstraat 19 zat sinds de jaren '60 een schoen-makerij. De ingang was toen op de hoek, waar van het linker raam een deur was gemaakt. Via een trapje daalde je in de werkplaats af. De schoenmaker, een enigszins woest ogende man met rood haar en een volle, rode baard – zijn naam ben ik even kwijt *) – had een paar gezellen in dienst en leidde ook leerlingen op in het vak. Die kreeg hij doorverwezen van de Sociale Dienst.
De werkplaats legde zich allengs toe op het maken van orthopedisch schoeisel en blijkbaar was dat een lucratieve business, want eind jaren '80 kon de zaak ingrijpend worden gerenoveerd. De schoenmaker liet een annex bouwen in de Van Breestraat, tegen de Suikerschool aan, en opende daar een winkel met aan de gevel een uithangbord met in sierlijke krulletters de vermelding 'orthopaedische schoenmakerij'. Mogelijk wist hij met zijn speciale schoeisel ontspoorde kinderen weer op het rechte pad te brengen. Bij gebrek aan huisnummers kreeg deze winkel als adres Van Breestraat 2a, een oplossing die later ook bij de Suikerschool werd toegepast. De appartementen die daar bij de renovatie in de jaren '90 werden gecreëerd, kregen de huisnummers 2b t/m 2f.

*) Op een afbeelding in het in 2017 verschenen boekje van Rudolf Dekker, 'De Van Breestraat', pag. 151, vond ik de naam terug op de etalageruit: J.L. Toornend.
Rudolf raadpleegde andere bronnen dan ik. Zijn informatie zal ik als aanvulling in de jaarlijsten van 'Oud Nieuws' verwerken met als bronvermelding RD en het paginanummer.

Nieuw in juni 2018
geïnspireerd door een unieke foto van een bruiloft in 1909
een uitgebreide special over de familie


Scroll omlaag, of kies een jaar,
of gebruik de pijltjes om stapsgewijs door de jaren te navigeren:

                    

                 

NB – Navigeren werkt op tablets minder nauwkeurig en vergt extra scrollen.


Het jaar 1900


Tj. v. Holkema (1843–1891)

Algemeen


Amsterdam in 1883, Plattegrond – Parool, 2017
Tjomme v. Holkema, de vader van Arjen Buwalda – zie Nº 53


Voor de bezoekers van de eerste Amsterdamse Wereld-tentoonstelling maakte uitgever Van Holkema een handzame brochure met een overzicht van de belangrijkste, toenmalige horeca, bezienswaardigheden en bronnen van vermaak.
Het tentoonstellingsterrein, het Mennonieten Eijland, nu het Museumplein, is bovenaan de kaart te vinden met daarnaast het Vondelpark. Tussen 1 mei en 1 oktober 1883 werden een miljoen bezoekers geteld, Amsterdams eerste kennismaking met massatoerisme.

21 juli 1893, Parkweg 1, Nieuwer-Amstel
Op die dag werd de eerste steen gelegd van het winkelpand op de hoek Verbindingsweg en Parkweg. Opdrachtgever was een kruidenier, die ruim tien jaar de boodschappen op de Weesperzijde had bezorgd, maar meer toekomst zag in de snelgroeiende buurt bij het Concertgebouw. Deze kruidenier was Pasteuning en zijn vijfjarig dochtertje Emma mocht de gevelsteen, die nog altijd haar naam draagt, onthullen.
De Verbindingsweg – oost-west – werd door de gemeente Nieuwer–Amstel net binnen haar gemeentegrens aangelegd en kreeg de naam Alexander Boersstraat. De Parkweg begon op de hoek van deze straat te tellen en kreeg dus huisnr 1.

Adv. voor de verkoop van thee op dit adres, Alg. Handelsblad, 3 maart 1895
Na de annexatie van 1 mei 1896 werd Amstelveen-Noord Amsterdam-Zuid, de Parkweg werd Willemsparkweg en begon bij de Van Baerlestraat. Bij de hernummering kreeg de winkel huisnr 11, al duurde het tot begin 20e eeuw voor deze wijziging algemeen ingang vond.
Adv. uit 1897, bovenhuis Parkweg te huur, Het Nieuws van den Dag, 24 maart 1897

Aanbesteding polderriool, bij de Corn. Schuijt- en de Van Breestraat
Het Nieuws van den Dag, 1 februari 1899
Aannemer W. Broere schreef het laagst in en mocht de klus uitvoeren voor ƒ 1685.

Breitner in de Van Breestraat, in de week voor Kerst, 1899
• Ons Amsterdam, Nr. 3, maart 2006 – een • voor de link duidt op een tijdschriftartikel.
Een uitvoerige beschrijving van hoe de schilder gelopen moet zijn en een schetsje en een foto maakte van de hoek Van Breestraat / Wanningstraat, en wie er op dat moment allemaal aan het bouwen waren in de chaotische omgeving langs de Willemsparkweg, waar tussen nog bestaande kassen van warmoezerijen overal huizen waren en werden neergezet.
De 'bekende foto uit 1898' van de tekenaar S.H. de Roos, die in dit artikel genoemd wordt, is te zien in het artikel 'De Bouwers'. De foto is te vergroten door hem in een nieuw(e) tab/window te openen.

De Willemsparkweg ca. 1900, gezien van de Van Baerlestraat
Grote foto ± 1900Aanzicht in 2023
Midden op de foto is – met enige fantasie – een paardentram te zien. Bewoners van de Willemsparkweg en omgeving lieten zich daarmee graag naar bijv. de Bijenkorf vervoeren. 'Lijn 2' werd in 1903 geëlektrificeerd, zodat de foto in ieder geval ouder moet zijn. Duidelijk is te zien, dat de buurt aanvankelijk nauwelijks winkels had, alleen op enkele hoeken. Alle andere winkelpuien zijn van later datum. De winkel van Pasteuning is te zien op de hoek van de eerste zijstraat links.
Links, op de hoek van de Van Baerlestraat zat in de jaren '70 nog een deftige sigarenwinkel met een 'eeuwigbrandend' gasvlammetje op de toonbank. Sindsdien is daar "Small Talk" gevestigd. Rechts zat toen nog steeds de Apotheek 'Van Baerle' tot de zaak begin jaren '80 werd overgenomen door "Raymond Linhard". Begin april 2023 opent daar een vestiging van Nespresso, na een strakke restyling van de pui. Bekijk het verschil met de aanblik omstreeks 1900.

27 april 1900, Koninklijk bezoek aan het Concertgebouw
Alg. Handelsblad, 25 april 1900 - klik op deze en volgende links om de krant zelf te bekijken.
Voor 1950 waren alle straten leeg; onvoorstelbaar bijna, er stonden geen of nauwelijks auto's langs de stoepranden. Alleen, als de jonge koningin met haar moeder, Emma, naar het Concert-gebouw ging, kwam iedere genodigde die een beetje wilde meetellen, met een koets. De koetsiers en hun span moesten in de omliggende straten wachten tot het concert was afgelopen om hun klanten weer op te pikken en dan stond de hele buurt, van de Roelof Hartstraat tot de Van Bree, urenlang vol met geparkeerde koetsen.
Het aan- en afrijden gebeurde onder strenge regie en ook voor het parkeren golden uitdrukkelijke voorschriften, tot en met de richting waarin het hoofd van het paard moest wijzen. Het hele circus stond twee dagen van tevoren in de krant, zodat de koetsiers wisten waar ze aan toe waren en hoe ze zich dienden op te stellen.

16 juni 1900, stakende stucadoors in de Van Bree
Het Nieuws van den Dag, 16 juni 1900

20 juni 1900, heerenhuizen te huur, nrs. 30 en 55, prijzen in 1900
Het Nieuws van den Dag, 20 juni 1900
De combinatie van de Van Breestraat en de Watergraafsmeer in één advertentie deed me meteen aan De Waal denken en inderdaad, op Hoogeweg 8 gaat hij in 1902 kantoor houden. Zie het artikel 'De Bouwers'.
De verschillen in prijs tussen Watergraafsmeer en Zuid zijn wel opvallend, evenals dat tussen nr. 30 en 55. Overigens, het zijn bedragen per jaar!

"de Kampioen", Redactie van het officieele orgaan van den A.N.W.B.
Hoofdredacteur Henri Meijer, Van Breestraat 85
Telefoongids van 1901

J.A. van Voorthuijsen, Inspecteur Bouwtoezicht
Telefoongids 1901 en persoonskaart Jan Antonie van Voorthuijsen
Dit was de inspecteur die namens de gemeente zijn goedkeuring gaf aan de bouw van 'de kleine van Bree' en blijkbaar genoegen nam met de zgn. Rotterdamse fundering. Zie het boekje voor nadere bijzonderheden.
Hoewel de goedkeuring verleend werd met het voorbehoud van 'voor zoover zichtbaar', kan het gesjoemel van De Waal met de fundering hem nauwelijks ontgaan zijn. Hij woonde zowat om de hoek, Cornelis Schuijtstraat 39.

A'damsche Rijtuig Mij., Tarieven 1902, ritten, uitstapjes, verhuizingen
Alg. Handelsblad, 2 januari 1902

9 juni 1902, 11 panden in de Van Breestraat in veiling + 1 uit de hand verkocht
Alg. Handelsblad, 7 juni 1902
De meeste in deze advertentie genoemde panden zijn gebouwd door De Waal en Van der Eijk, ook dat op nr. 77. Van de oneven nrs. 39 t/m 45 weet ik niet wie ze er heeft neergezet.

Margaretha Zelle, in 1902 woonde de latere Mata Hari op vBreestr. 188
Stadsarchief – op de gezinskaart vermelde datums sporen niet met de in de tekst genoemde.

19 december 1904, 6 woonhuizen in Van Breestraat in veiling
De Groene Amsterdammer, 11 december 1904 – zie afbeelding bovenaan dit artikel.
Not. Scheltema Beduin kondigt de veiling aan van nrs. 36, 38, 40, 42, 44 en 48. Blijkbaar wilde de Mij. tot Exploitatie van Vaste Goederen van De Waal & Van der Eijk er na vijf jaar in één keer vanaf zijn. Een van de in de advertentie genoemde makelaars, L.J. Neumeijer Jr., was de vader van de zusters Martha Maria en Johanna Frederika Neumeijer, waarvan de eerste getrouwd was met de architect Evert Breman en de tweede met de kweker Jac.P.R. Galesloot – zie het desbetr. artikel en bij 'Berichten van lezers'.

21 februari 1906, Argumenten voor een Rembrandtstraat, teveel Breestraten?
Alg. Handelsblad, 21 februari 1906 – Ingezonden stuk

13 oktober 1909, huwelijk Emma Pasteuning en Joop Hibbeln
uittreksel huw. akte Zie de trouwfoto op groot formaat, genomen in het Vondelpark.
Groot feest bij kruidenier Bart Pasteuning op de hoek Alexander Boersstraat–Willemsparkweg. Zijn dochter Emelia Maria Magdalena, die als 5-jarig meisje op 21 juli 1893 de eerste steen had gelegd van haar vaders nieuwe winkelpand, trouwde (akte) met Joseph Hibbeln, de jongste zoon van een boerenjongen uit Westfalen, die in Nederland een zeer succesvol zakenman was geworden.
Deze Wilhelm Hibbeln was schatrijk geworden door de fabricage van en handel in verlichtingsartikelen, met name lampenglas en 'gaskousjes', die gasverlichting binnenshuis mogelijk hadden gemaakt. Eind 19e eeuw ontstond daar grote vraag naar.*)
Zeker voor die tijd was hij goed voor zijn personeel, maar daar stelde hij ook eisen tegenover. Als iemand het bij hem had verbruid, aarzelde hij niet om die persoonlijk de deur uit te gooien.

Adv. van een ontslagen arbeider, Het Nieuws van den Dag, 1 december 1891
Een jaar later werden in Rotterdam twee Duitsers aangehouden, die kort daarvoor in Hibbelns kantoor in Amsterdam hadden ingebroken. Een van hen was een vroegere werknemer.
Stadsnieuws, Rotterdamsch Nieuwsblad, 23 december 1892 en
idem, Diefstalkroniek, De Tijd, 23 december 1892

Door zijn jarenlange monopolie in de verlichtingsbranche maakte Hibbeln grote winsten en die belegde hij in vastgoed voor de verhuur. Aan wanbetalers had hij geen boodschap. Van mensen met huurachterstand verlaagde hij zonder pardon het 'woongenot'.
Moeder en kind in de kou gezet, Volksdagblad, Recht voor allen, 27 november 1895
Na Wilhelms dood († 1903) namen zijn zoons de zaak over. Bij het huwelijk van Joseph kreeg het personeel van de N.V. W. Hibbeln een vrije dag en een gratificatie. Om hun 'patroons' te bedanken plaatsten zij een advertentie in enkele dagbladen.
Dankbetuiging personeel, Het Nieuws van den Dag, 15 oktober 1909

foto + meer informatie over
_______________
*) Een kleinzoon van deze Wilhelm, Mr. J.G. Hibbeln, publiceerde in 1995 een boekje over zijn grootvader onder de titel "De Glasmof".
Zie ook: een artikel (met ill.'s) over Bouwmij. 'De IJsbreker' en het ontstaan van de Swammerdambuurt, tussen de Amstel (Weesperzij) en de toenmalige Rhijnspoorweg (nu Wibautstraat).

De weduwe Hibbeln–Held en vier van haar zoons woonden aan de Weesperzijde (oostzijde van de Amstel), Nº 71 (StreetView). Zij hadden in die omgeving aanzienlijke bezittingen aan onroerend goed, o.a. het pand van 'de Ysbreeker', Weesperzijde 23. Het jonge paar betrok de woning erboven, die kort voor hun huwelijk ingrijpend verbouwd was.
Aanbesteding verbouwing, Het Nieuws van den Dag, 5 juni 1909
Diezelfde zomer hadden een paar insluipers, die zich voordeden als onschuldige 'hengelaars', geprobeerd zich van het Hibbelnse tafelzilver meester te maken,
Inbraak, De Tijd, 14 juli 1909
maar dankzij kordaat optreden van een van de broers Hibbeln, waren de onverlaten gevat.
Tegen elk werd een jaar celstraf geëist. Twee weken later werd vonnis gewezen.

De eis, De Tijd, 3 september 1909               De uitspraak, Alg. Handelsblad, 17 september 1909


Ben je hier verzeild via een externe link?
Begin dan op 'de kleine van Bree'

Op huisnummer

Nº 1
Inrichting voor Psycho-Therapie, per 1 nov 1899 verhuisd naar dit adres
Alg. Handelsblad, 1 november 1899
Dr. A.W. van Renterghem, Inrichting voor Psycho-Therapie,
privé, Willemsparkweg 135.
Telefoongids 1906

Nº 2–4
Paardenstalling, in 1899 gebouwd door De Waal en Van der Eijk
A.C. van Os, Stalhouder
Telefoongids 1901
Zie de foto op pag. 29 van het boekje. Op nr. 4 was de woning van de opzichter.
Deze stalling was in eerste instantie bedoeld voor paarden van de lijn van Zuid naar de Dam als overloop voor de remise Koninginneweg, maar toen tramlijn 2 in 1903 was geëlektrificeerd, werd het een stalling voor paarden van aapjeskoetsiers en transporteurs.

Nº 3
Te huur, Heerenhuis, juli 1901, te bevragen Weteringplantsoen 12
Makelaar D.A. Dirkse
Alg. Handelsblad, 4 juli 1901

Familie M., begin sept. 1901, inbraak in tijdelijk onbewoond huis
De Tijd, 4 september 1901

Verloren, sleutelring, ruime beloning
Het Nieuws van den Dag, 31 december 1906

J.A. Hoogendorp, wijnhandelaar
RD 42
Hij werd er in 1901 door de fa. Ferwerda en Tieman van beschuldigd, dat hij met hun wijnen sjoemelde. Het jaar daarop werd hij failliet verklaard. Zie ook jaarlijst 1910.
J.A. Hoogendorp, wijn- en bierhandelaar, failliet verklaard 23 dec 1902
Het Nieuws van den Dag, 25 december 1902
idem, mededeling curator
Alg. Handelsblad, 24 december 1902
idem, 8 april 1903, faillissement gehomologeerd
Het Nieuws van den Dag, 10 april 1903
te huur bovenhuis Willemsparkweg, sleutel verkrijgb. bij I.A. Hoogendorp
Het Nieuws van den Dag, 23 februari 1905
I.A. Hoogendorp, contactpers., te huur bovenwoning Willemsparkweg
Het Nieuws van den Dag, 13 maart 1905 en Alg. Handelsblad, 20 nov 1905 en Alg. Handelsblad, 18 dec 1905
J.A. Hoogendorp, wijnhandelaar, failliet verklaard 16 okt 1908
Alg. Handelsblad, 17 oktober 1908
idem, wijnhandelaar, 26 jan 1909 (de boedel van) insolvent verklaard
Het Nieuws van den Dag, 27 januari 1909
Uit een artikel in de Staatscourant van 13 mei 1909 blijkt, dat Johannes Adrianus Hoogendorp per 28 mei 1907 een vergunning kreeg voor 'de verkoop van sterken drank in het klein' voor het perceel Van Breestraat 3. Deze vergunning werd per 26 maart 1909 ingetrokken.

Winkelhuis te huur, met 1e etage en kelder, febr. 1909
De Telegraaf, 26 februari 1909

Jac. H.W. Duyvendak, begin mei 1909 aansluiting Gem. Telephoonnet, nr. 9183
Het Nieuws van den Dag, 4 mei 1909
Jacs H.W. Duyvendak, Tabak- en sigar(ett)enhandel: Nieuwjaarsgroet
Het Nieuws van den Dag, 31 december 1909

Nº 10
mej. H. van Gelder, dameskleedermaakster
RD 52
Het zou me niet verbazen, als deze modiste dezelfde zou blijken als Hendrika van Gelder, die op 1 juli 1909 op 30-jarige leeftijd trouwde met Frederik Perk en in 1916 met hem, hun dochtertje (1913) en haar bejaarde moeder (1848) op Van Breestraat 36 kwam wonen. Zie fam. Perk, in jaarlijst 1914 e.v., Nº 36.
Hoewel in de trouwakte staat, dat zij bij haar huwelijk "zonder beroep" was, lijkt het niet onwaarschijnlijk, dat zij voordien een aantal jaren als modiste werkzaam was geweest. Haar vader, Marcus van Gelder, sigarenmaker, was in 1885 jong overleden en haar moeder, Fredrika Wilhelmina Eijfert, had voor haar huwelijk ook als modiste gewerkt.

zonder naam (bv), te huur, gemeubeleerde (sic) slaapkamer m/z pension
Nieuw Isr. Weekblad, 9 december 1904

Nº 12
zonder naam (bv), dienstmeisje gevraagd
Het Nieuws van den Dag, 9 juni 1902

Johanna Schaeffer, heeft haar piano- en zanglessen hervat
Het Nieuws van den Dag, 9 september 1907
Zij was gediplomeerd door de Ned. Toonkunst Vereeniging.

J.P. Schaeffer Jr., april 1904, verhuisd van Sarphatipark 112 naar hier
Alg. Handelsblad, 26 april 1904
J.P. Schaeffer Jr., Beëdigd vertaler Spaans en Italiaans
Alg. Handelsblad, 19 september 1905
Schaeffer en De Greef, Bureau voor boekhouding
Alg. Handelsblad, 8 juli 1909
Naast het controleren van boekhoudingen, boden zij ook diensten aan voor het maken van vertalingen en het voeren van (handels-)"Correspondentiën in buitenlandsche Talen".
Volgens RD 147 legde J.P. Schaeffer Jr. zich toe op het Frans en Luigi Troiani op Italiaans.

Nº 14 – Nº 16 – Nº 18
Arch. J.W.F. Hartkamp Jz., ontwerp v. 3 woonhuizen, aanbesteding 1899
Het Nieuws van den Dag, 30 november 1899
Er zijn 22 inschrijvingen, waarvan de laagste van aannemer J.P. Rieken, ƒ 28.894.
Deze aanbesteding moet betrekking hebben op deze drie panden. In 1903 treedt Hartkamp ook als makelaar en verhuurder op en in 1906 laat hij ze 'en bloc' veilen.

Frascati, vrijwillige verkooping, drie heerenhuizen, 5 februari 1906
Alg. Handelsblad, 3 februari 1906
Huizenveiling Frascati, 5 feb. 1906, opbod ƒ 14.000 / 15.000 / 15.000, opgeh.
Het Nieuws van den Dag, 7 februari 1906
Hartkamp was de architect (1898) van o.a. de Melkfabriek aan de Bilderdijkstraat, die in 1921 verbouwd werd tot onderkomen van Lettergieterij Amsterdam v/h Tetterode, nu Rijksmonument.
Ook het bedrijfspand van Houthandel A. van de Vijsel, Overtoom 13–17 (StreetView), was van zijn hand (1891), evenals de Oud-Katholieke kerk (StreetView) op de hoek van Ruijsdaelstraat en Pieter Baststraat (1912–1914).

Vrienden van de Plantage, 8 april 2013 – Tekst bij foto Plantage Middenlaan 62 en voetnoot nr. 7

Nº 14
B.E. Harbord, Captain van A.G.V.V., lid Amsterdamsche Voetbal-Bond
• Het Sportblad, jrg 9, 26 juli 1901 – een • voor de link duidt op een tijdschriftartikel.
Deze aanvoerder van de voetbalclub, Bernard Elias Harbord, was in 1901 een jongen van 17 (geb. Amsterdam, 27 febr. 1884), die nog bij zijn ouders woonde.
Dat waren mr. Coenraad Elias Harbord, advocaat en procureur, geb. Nijmegen, 10 juni 1853, en Josephine Bernhardine Böhle, dochter van een grondbezitter, geb. Amsterdam, 25 aug. 1855.
Zij waren op 9 dec. 1879 – op huwelijkse voorwaarden – getrouwd in Vilvoorden bij Brussel, waar de bruid en haar vader toen woonden en lieten dat op 31 maart 1880 in Amsterdam registreren.
De akte beslaat vier pagina's – pag. 1, – pag. 2, – pag. 3, – pag. 4.

Van vaders kant waren zij allebei 'von deutschem Blut', gezien de namen Conrad Wilhelm Harbord (gepens. Oost-Indisch ambtenaar, geb. 1804, Rosenberg [kaart], huw. akte, 1852), resp. Carl Heinrich Friederich Böhle (goudsmit, geb. 1821, Mergentheim [kaart], huw. akte, 1848). Hoewel de laatste in 1880 dus in Brussel woonde, was hij afkomstig uit Amsterdam, waar zijn vrouw in 1874 overleden was.
Het jonge paar woonde eerst op Heerengracht 82 bij de Heerenstraat (StreetView), waar hun eerste drie kinderen geboren werden: de oudste zoon, Coenraad Willem, 13 aug. 1880, een dochtertje, Catharina Maria, 21 nov. 1881, dat echter ruim twee jaar later overleed, een maand voor de geboorte van Bernard Elias, de voetballer, en ten slotte, op 8 maart 1890 in Utrecht, nog een dochter, Adriana.
Omstreeks 1900 moet de fam. Harbord–Böhle uit Utrecht naar Amsterdam zijn teruggekeerd om daar het zojuist opgeleverde pand Van Breestraat 14 te betrekken. Daar woonden zij tot ca. 1905.

foto + meer informatie over

J.C. Dalmeijer, Uitgever – zie ook Nº 44
Nieuwe Tilburgsche courant, 15 juni 1907
Als uitgever was Dalmeijer van alle markten thuis. Hier probeert hij – ook via Eerw. Geestelijken en geneesheren – een boek aan de man te brengen, dat het katholieke volksdeel moet inwijden in de geheimen van het huwelijk. Hij zou model gestaan kunnen hebben voor die uitgever van gepimpte biografieën in prachtband uit dat boek van Umberto Eco, 'De Slinger van Foucault'.

Nº 16
Te huur, ƒ 1050 p.jr., makelaar J.W.F. Hartkamp Jr.
Alg. Handelsblad, 11 februari 1903

mevr. S.E. Mante de Veer, robes et manteaux
RD 52: echtgenoot H. de Veer – dit is onjuist. H. de Veer was haar vader – zie Nº 26
idem, vraagt nette, zeer bekwame Taillewerkster
Het Nieuws van den Dag, 28 augustus 1901
idem, Nieuwjaarswens 1902, toen nog wonend op Van Eeghenlaan 9
Het Nieuws van den Dag, 1 januari 1902
wed. S.E. Mante–De Veer, dank voor deelneming bij overlijden echtgenoot
Het Nieuws van den Dag, 3 april 1902
mevr. S.E. Mante de Veer, vraagt taillewerksters, in 1903 nog op Van Eeghenlaan 9
Het Nieuws van den Dag, 2 maart 1903
Jacobus Mante en S.W. Tappe, 12½ jaar getrouwd; een zwager, denk ik
Het Nieuws van den Dag, 11 april 1904
Juffrouw Monte geb. de Veer, costuumnaaister
Het Volk, Dagblad voor de arbeiderspartij, 28 juli 1904
Overtreding der Arbeidswet, eis ƒ 140 boete.
Op Nº 26 woonde in 1902/'03 H. de Veer, kleermaker, haar vader

mevr. S.E. Mante–De Veer, vraagt een zeer bekwaam 'taille-werkster'
Het Nieuws van den Dag, 25 mei 1905
idem, vraagt een bekwamen Mantelmaker
Het Nieuws van den Dag, 9 oktober 1905
idem, vraagt een bekwamen Damesmantel-Kleermaker
Het Nieuws van den Dag, 17 februari 1908
idem, Ateliers per 1 sept. 1908 weer geopend
Het Nieuws van den Dag, 31 augustus 1908
idem, vraagt jong meisje voor schrijfwerk
Het Nieuws van den Dag, 21 september 1908
idem, per 30 okt. 1908 verhuisd naar Nic. Maesstraat 47 – 'bij de Roelof Hartstraat'
Alg. Handelsblad, 30 oktober 1908
De toevoeging 'bij de Roelof Hartstraat' is alleen logisch voor wie weet, dat het laatste stuk Van Baerlestraat – tussen het Museumplein en R. Hartplein – begin vorige eeuw Roelof Hartstraat heette, een straatnaam die nog dateerde van vóór 1896, het jaar waarin Amsterdam een groot stuk van de gemeente Nieuwer-Amstel (Amstelveen) annexeerde voor stadsuitbreiding. Zodoende kon in 1908 de Roelof Hartstraat de Nic. Maesstraat nog kruisen. Later werd dit stuk omgedoopt in Van Baerlestraat.
Dr. Roelof Theodorus Hart (1837–1892) was geneesheer, filantroop en een notabel ingezetene van Nieuwer–Amstel.
Andere straten die nog een Nieuwer-Amstelse naam dragen:
Alexander Boersstraat, de naam van een 19e-eeuwse burgemeester van Nieuwer–Amstel, initiatiefnemer van de aanleg van de Ceintuurbaan,
Jan Willem Brouwersstraat en –plein, genoemd naar een pastoor van Bovenkerk, ijveraar voor de R.K. zaak. Het plein werd in 1988 omgedoopt in Concertgebouwplein.

Nº 18
A. Pierson, aansluiting Gem. Telephoonnet, nr. 301
Het Nieuws van den Dag, 22 januari 1907
Mevr. Pierson, (verblijft 's zomers buiten – Baarn) vraagt een keukenmeid
Het Nieuws van den Dag, 19 februari 1909

Nº 19 – Nº 21 – Nº 23 – Nº 25
Ter veiling, op 9 juni 1902, 4 panden v.a. hoek Wanningstraat
Alg. Handelsblad, 7 juni 1902

Nº 19
Mevr. Haarman–Gartman, leerares v. piano, van Ceintuurbaan 358 naar hier
Het Nieuws van den Dag, 13 juli 1899
De toevoeging "b.d. Alex. Boersstr." was niet overbodig. De Wanningstraat bestond nog niet. Voor een impressie van hoe de omgeving er uitzag in 1899, volg de link bij het artikel hierboven onder 'Algemeen', Breitner in de Van Breestraat.
Mevr. A. Haarman–Gartman, leerares v. piano, hervat haar lessen 3 sep 1902
Het Nieuws van den Dag, 3 september 1902
zonder naam, flink Dagmeisje gevraagd
Het Nieuws van den Dag, 9 september 1905
zonder naam, Weggeloopen, witgeschoren leeuwhondje
Het Nieuws van den Dag, 28 juni 1907

Nº 20
Jacques Ricardo (bv), aansluiting Gem. Telephoonnet, okt. 1909, nr. 9595
De Tijd, 25 oktober 1909

H.K. Zwiersen, Confiseurs, Cuisiniers
Het Nieuws van den Dag, 19 februari 1900
idem, winkeljuffrouw per 15 jan. 1901
Het Nieuws van den Dag, 13 december 1900
idem, winkeljuffrouw voor direct
Het Nieuws van den Dag, 22 januari 1901
idem, aansluiting Gem. Telephoonnet, nr. 4715
Het Nieuws van den Dag, 28 mei 1902
zonder naam, Heeren-Rijwiel 1e kl. ƒ 60, 4 weken bereden
Het Nieuws van den Dag, 27 juni 1902
zonder naam, Sterk Dames-Rijwiel ƒ 55, beroemd merk (Spoed)
Het Nieuws van den Dag, 8 juli 1902
H.K. Zwiersen, gevr. bekw. 2e Bediende en een Leerling
Het Nieuws van den Dag, 11 juli 1902
idem, bekwame 2e Bediende, of aankomend 1e
Het Nieuws van den Dag, 11 september 1903
zonder naam, Sterk H.–Rijwiel te koop
Het Nieuws van den Dag, 25 maart 1904
H.K. Zwiersen,, Eerste Bediende, P.G.
Het Nieuws van den Dag, 6 september 1905
P.G. – protestantsche gezindte, of protestantsch geloof. Mogelijk zorgde dat voor die speciale smaak van zijn gebak, waarmee Zwiersen zich van 1900 tot 1920 op dit adres zou weten te handhaven door een wereldoorlog en de daarop volgende malaise heen. Zijn opvolger Pronk wist de volgende 30 jaar te overbruggen, ondanks de crisistijd en WO II.
H.K. Zwiersen, Confiseur–cuisinier
Telefoongids 1906

Nº 22
Johanna Catlender, oplossing kinderraadsel in de krant
De Telegraaf, 31 mei 1902
Een opvallende naam, die toebehoorde aan een kapitein op de grote vaart, W. Catlender. Van 1897 tot 1905 voerde hij het gezag over het Nederlandse fregatschip 'Vondel', waarmee hij alle zeven zeeën bezeilde, tot aan Australië toe. Zijn gezin woonde blijkbaar in de Van Breestraat.


Het Amsterdamse fregatschip 'Vondel' – 1894 – Scheepvaartmuseum
Klik op de plaat voor bijzonderheden en de geschiedenis van de 'Vondel', gebouwd in 1894-'95 op de werf 'De Boot', Groote Wittenburgerstraat, Amsterdam. Op 23 aug. 1910 werd het sinds 1905 Duitse schip bij Vuurland ter hoogte van Kaap Hoorn door de bemaninning verlaten en aan de golven prijsgegeven.

J.P. van Fastenhout (bv), Heije-stichting, zorg voor zwakzinnige kinderen
Door de penningmeester ontvangen donaties
Het Nieuws van den Dag, 16 december 1909
idem, Heije-stichting, door de penningmeester ontvangen donaties
Het Nieuws van den Dag, 29 december 1909

D.J. Bonnerman Lzn., n.a.v. overlijden van zijn broer, 39 jr., in Malang
Alg. Handelsblad, 9 juli 1908

Nº 23
Machiel van Driel, schoenmaker en koopman, failliet verklaard 29 juli 1907
Alg. Handelsblad, 30 juli 1907
idem, faillissement opgeheven 9 aug 1907, wegens gebrek aan actief
Alg. Handelsblad, 9 augustus 1907
Mogelijk een relatie met M.H. van Driel, schoenmaker, die midden jaren '30 op Nº 46 woonde – zie jaarlijst 1930.

M. Zeldenrust, schermmeester
Het Nieuws van den Dag, 14 maart 1902
zonder naam (hs), vraagt in kl. gezin Dienstbode als Meid-Alleen
Het Nieuws van den Dag, 17 november 1903
zonder naam (hs), vraagt in kl. gezin Meisje-Alleen per 15 mrt 1904
Het Nieuws van den Dag, 17 februari 1904
M. Zeldenrust, schermmeester,
enig vertegenwoordiger van 'Souzy et de Lacam', Fabrique d'Armes, Paris
Het Nieuws van den Dag, 26 november 1904 – in 1905 verhuisd naar Nº 62

Mevr. Zondervan, per 1 mei 1907, dienstbode, g.k.k.
Het Nieuws van den Dag, 20 maart 1907

Nº 24
Evert Hoffmann, overleden, 24 juni 1899, oproep executeur testamentair
Alg. Handelsblad, 9 januari 1900
De overledene was bij leven 'likeurstoker' geweest en hij had een likeurstokerij en distilleerderij 'aan huis'.
In oktober 1899 wordt het pand – met de bedrijfsgoederen – gehuurd door de Eerste Ned. Wijn-Import-Mij., die er haar hoofdkantoor en centraal depôt vestigt. Zij huurt ook het pand ernaast, nr. 26, dat over opslagruimte beschikt en een half jaar eerder nieuw was opgeleverd. Korte tijd later, begin 1900, ontruimt de maatschappij Van Breestraat 24 weer en concentreert de activiteiten op nr. 26 – zie verder bij nr. 26, Wijnand Nimmo.

Ada Hugenholtz, concertzangeres en lerares solozang
in 1901, RD 53

zonder naam (hs), gevraagd kinderjuffrouw + dienstbode
Het Nieuws van den Dag, 22 maart 1902
zonder naam (hs), vervanging dienstmeisje op zondag
Het Nieuws van den Dag, 29 november 1906

Johanna W.C. van Kesteren, Arts, Verloskunde en gynaecologie
in 1901, RD 53 en Telefoongidsen 1904 t/m 1906
In 1910 is haar praktijk gevestigd in de Joh. Verhulststraat, op nr. 81.
Telefoongids 1910

Nº 25
Eelco M. Vis, directeur incassobureau Vereeniging Creditreform
in 1901, RD 49

Willem de Jong, begin mei 1903 aansluiting Gem. Telephoonnet, nr. 3709
Het Nieuws van den Dag, 12 mei 1903
Het is de vraag, of dit adres juist is en of Nº 25 niet Nº 26 moet zijn. In de tfngidsen van 1904 t/m 1906 staat het nummer nl. op Van Breestraat 26 geregistreerd, zowel op naam van Andrau & Co., als op die van Willem de Jong.
Los daarvan, lijkt het niet onwaarschijnlijk, dat De Jong vlakbij de zaak woonde, aan de overkant van de straat – zie bij Nº 26.

Directeur, 25 nov 1905, Buitengew. Alg. Verg. dropfabriek 'Het Katje'
Alg. Handelsblad, 11 november 1905
Frappant dat de directeur van een dropfabriek Süsholz heet!
A. Süsholz, en J. van Raalte, liquidateurs van 'Het Katje'
Het kantoor is verplaatst van Hilversum naar Van Breestraat 25, Amsterdam.
Alg. Handelsblad, 15 januari 1906
Bertha Süsholz, Leerares zang en piano 1907
De Telegraaf, 27 augustus 1907
idem, idem 1908
De Telegraaf, 4 september 1908

Bureau "Tesselschade" (bv), geschoold, vrouwelijk personeel gevraagd
Alg. Handelsblad, 7 november 1900
voluit: Algemeene Nederlandsche Vrouwen Vereeniging Tesselschade, waar mej. Crous secretares van was.
idem, overzicht van gevraagde betrekkingen, dec 1900
Alg. Handelsblad, 4 december 1900
idem, idem, aug 1901
Alg. Handelsblad, 2 augustus 1901
idem, idem, nov 1902
Alg. Handelsblad, 30 november 1902
idem, idem, aug 1903
Alg. Handelsblad, 1 augustus 1903
idem, idem, sep 1904
De Telegraaf, 2 september 1904
idem, idem, jul 1905
Alg. Handelsblad, 2 juli 1905
idem, idem, apr 1906
Alg. Handelsblad, 1 april 1906
idem, idem, sep 1907
De Telegraaf, 30 september 1907
mevr. Kerkhoven, Aerdenhout, vraagt Keuken-Meisje via Bureau Tesselschade
Het Nieuws van den Dag, 19 juli 1905
Hier blijken de woning van mej. Crous en het Bureau in het bovenhuis gevestigd te zijn.
Bureau "Tesselschade", 11 okt 1907, verplaatst naar Leidscheplein 21
Alg. Handelsblad, 11 oktober 1907
Mej. Crous (bv), "Helpt Elkander", gericht op een andere categorie vrouwen
Alg. Handelsblad, 11 oktober 1907
'Tesselschade', waar mej. Crous zich negen jaar voor ingezet had, wordt verplaatst naar het Leidseplein, een reden voor haar om haar werk als secretares neer te leggen. In plaats van uitsluitend te bemiddelen voor vrouwen en meisjes 'van stand', wil zij zich gaan richten op werkzoekende vrouwen uit de 'tussenklasse', geen dienstbodes, maar meisjes met een akte of diploma. Door daarvoor op haar huisadres een eigen bureau 'Helpt elkander' te beginnen hoopt zij ook deze groep perspectief op werk te kunnen bieden.
Bureau "Tesselschade", jaaroverzicht 1907
Alg. Handelsblad, 12 mei 1908
Het winkeltje van 'Tesselschade' is onder de naam 'Arbeid Adelt' ook nu nog aan het Leidseplein te vinden. In 2022 besteedde Het Parool aandacht aan het 150-jarig jubileum van deze eerste feministische vereniging (opgericht 1871).
– het verleden, de werkwijze en de winkel,
Parool, 13 jan 2022
– de organisatie eromheen, toekomstplannen, Parool, 6 aug 2022

Nº 26 - kvb
Wijnand Nimmo, Nimmo's Beschuitgelei en wijnimport
Alg. Handelsblad, 4 maart 1900
Eerste Ned. Wijn-Import-Mij., Depôt
Telefoongids 1901
In 1894 schrijft de uitgever van een streekblad (Heusden en Altena e.o.): "Daar is b.v. de heer Wij-nand Nimmo, fabrikant van beschuitgelei te Rotterdam (Leuvehaven 66), die een product in den handel gebracht heeft, waarmee door tal van bakkers een prachtig resultaat is verkregen." en op 1 jan. 1896 plaatst Nimmo zelf nevenstaande advertentie in het Rotterdamsch Nieuwsblad (pag. 3).
Mij bekruipt het gevoel, dat Nimmo boven zijn stand leefde en te makkelijk schulden maakte, maar misschien zat het hem soms gewoon tegen.
Hij was koopman en handelsagent in Rotterdam en ging failliet. In de Staatscourant van 29 april 1898 staat dat het faillissement geëindigd is door het verbindend worden der enige uitdelingslijst, wat betekent dat de schuldeisers met minder genoegen moesten nemen.
Nimmo verhuist dan naar den Haag en een jaar later naar Amsterdam. In 1900 betrekt hij zijn nieuwe huis in de Van Breestraat, een woning van drie verdiepingen met daaronder nog eigen magazijnruimte. Waar haalde hij het geld vandaan?
In maart 1900 roept hij via advertenties 'personen' op voor hem te gaan colporteren met Nimmo's beschuitgelei en hij nodigt 'personen uit den beschaafden stand' uit gerenommeerde wijnen aan particulieren te gaan verkopen.
Het wijnhuis, waarvan het hoofdkantoor en het centraal depôt op nr. 26 gevestigd zijn, heeft een dure naam, 'Goerres, Van Styrum & Westervelt Sandberg' en blijkt slechts kort te hebben bestaan. Als je het googelt kom je op een site van het Ministerie van Justitie met de mededeling dat er op de bedrijfsgegevens een embargo rust tot 2021.

Eerste Nederlandsche Wijn-Import Maatschappij, advertentie *)
Het Nieuws van den Dag, 14 mei 1900
*) De in de advertentie genoemde inhoudsmaat, "anker", is een ander woord voor een tonnetje en werd gebruikt voor wijn en vis. Een anker wijn is 38,8 liter, of 44 à 45 flessen; een anker ansjovis of sardines kwam overeen met 50 kilo.

Binnen het jaar wordt Nimmo opnieuw failliet verklaard, nu in Amsterdam, op 16 oktober 1900. Hij is op dat moment bureauchef en procuratiehouder van het wijnhuis, dus deze keer zal het faillissement te maken hebben gehad met zijn privé-uitgaven, neem ik aan.
Wijnand Nimmo, procuratiehouder, failliet
Alg. Handelsblad, 20 oktober 1900
Wijnand Nimmo, mededeling curator
Alg. Handelsblad, 2 november 1900
maar blijkbaar ligt hij er niet wakker van, want op 12 oktober 1900 heeft zijn vrouw nog een advertentie geplaatst voor een dienstbode.
mevrouw Nimmo, dienstbode gevraagd
Het Nieuws van den Dag, 12 oktober 1900

meer informatie over

Willem de Jong, Agent-depositair van Andrau & Co., wijnkopers te Utrecht
Handel in bieren en bron- en medicinale wateren.
Telefoongidsen 1904 t/m 1906 – tfnnr. 3709
Uit een mededeling van de Gem. Telephoondienst van begin mei 1903 zou blijken, dat De Jong tegenover de zaak woonde, op Nº 25. De vraag is, hoe betrouwbaar dit is.
idem, aanvraag vergunning tot verkoop van sterken drank
Het Nieuws van den Dag, 23 mei 1907
De relatie met Andrau & Co., de vergunninghouder, werd in 1907 blijkbaar verbroken, zodat De Jong toen een eigen vergunning moest aanvragen. In 1910 had hij zijn zaak verhuisd naar Oude Turfmarkt 11, naast de Nederlandsche Bank, nu Allard Pierson Museum. Het telefoonnr. 3709 heeft hij meegenomen naar dit nieuwe adres.
Telefoongids 1910

H. de Veer en C.W. Hillebrand, 40 jr getrouwd op 12 nov 1902
Het Nieuws van den Dag, 3 november 1902
H. de Veer, nieuwjaarsgroet 1903 per advertentie
Alg. Handelsblad, 1 januari 1903
De Veer woonde blijkbaar boven de wijnhandel van Andrau & Co. (Willem de Jong) en was firmant van De Veer & Schütte, kleedermakers, gevestigd op het Rokin, nr. 96.
Telefoongids 1904
Zie ook Nº 16, mevr. Mante–De Veer, een van zijn twee dochters, die in 1902 overigens allebei al weduwe waren.

Heerenhuis nr. 26, veiling 30 maart 1903
De Telegraaf, 22 maart 1903
Eind maart 1903 wordt het pand geveild in Frascati. De eigenaar is dan waarschijnlijk nog een van de vele mij.'en. van De Waal en Van der Eijk. De advertentie vermeldt dat er in het 'Onderstuk en kelder' een 'Wijn- en Bierhandel' zit, toen waarschijnlijk al die van Andrau & Co.
De koopprijs is ƒ 8.500, afslag ƒ 600, makelaar koper: D.R. Nienaber.

De Tijd, 1 april 1903

Nº 27
M.M. Glerum, secr. Amsterdamsche F.C. Quick
• Het Sportblad, jrg 9, 31 mei 1901
In de telefoongids van 1913 e.v. staat een M.M. Glerum vermeld als directeur van het Bestelhuis voor de Ned. Boekhandel. Hij woont dan niet meer in de Van Breestraat, maar op Raadhuisstraat 3, kantoor Spuistraat 157–159.
Pieter Janse Glerum, 31 aug 1904 failliet verklaard
Het Nieuws van den Dag, 2 september 1904
C. Glerum, Amsterdamsche Jongelieden-afd., boeken-commissie A.N.V.
Het Nieuws van den Dag, 28 oktober 1908
De Boeken–cie van het Alg. Ned. Verbond zamelde boeken in en verspreidde die over de hele wereld, naar overal waar Nederlanders woonden. Dit initiatief was na de Boerenoorlog opgekomen. De Engelsen hadden ALLE Nederlandsche en Afrikaner boeken verbrand, zelfs de Bijbels van de Boeren, en de Boeken-commissie was daarop aan de slag gegaan om in de ontstane behoefte aan lectuur te voorzien.

Te huur (hs), 1904, heerenhuis met tuin en bel-étage, ƒ 450 p.jr
Het Nieuws van den Dag, 14 maart 1904

Nº 28 – kvb
Heerenhuis nr. 28, veiling 9 juni 1902, niet geveild, uit de hand verkocht
Alg. Handelsblad, 7 juni 1902
Heerenhuis nr. 28, veiling 20 mrt 1905, niet geveild, uit de hand verkocht – opnieuw
Alg. Handelsblad, 21 maart 1905
H. Salomons, Penningmr. der Mij. tot Nut van 't Algemeen, Amsterdam
Het Nieuws van den Dag, 1 februari 1906
idem, programma 1907 van de Mij. tot Nut
Het Nieuws van den Dag, 24 december 1906
In januari 1907 kreeg Salomons een aansluiting op het Gemeentelijk Telephoonnet, nr. 3164.
Notaris A. Scheltema Beduin, die wij hierboven al tegenkwamen, was secretaris van de Mij. tot Nut van 't Algemeen, Departement Amsterdam.

Nº 29 – Nº 31 – Nº 33 – Nº 35 – Nº 37
Ter veiling, op 7 april 1902, 5 Heerenhuizen,
elk met een afzonderlijk verhuurd wordend bovenhuis
Alg. Handelsblad, 5 april 1902

Nº 29
F.N. Stoel (hs), wijnhandelaar, hoofddepôthouder
Alg. Handelsblad, 13 juni 1900
In 1900 was er nog geen 'Keuringsdienst van Waren', maar leveranciers die zich op kwaliteit toelegden, lieten hun producten vrijwillig keuren door een 'Bureau voor chemisch en microscopisch onderzoek', op de Keizersgracht 291.
Dhr. Stoel, Van Breestraat 29, was hoofdagent van Ed. Blanchy & Co. en handelde in wijn (Bordeaux). U vindt hem in de rechterkolom van de grote advertentie midden op de pagina.

F.N. Stoel (hs), 11 aug 1900, oprichting van N.V. Amsterdamsche Wijnhandel,
voorheen C. de Lange, te Amsterdam
Staatscourant, 22 september 1900

Een arbeider, van het dak gevallen
Het Volk, Dagblad voor de arbeiderspartij, 3 oktober 1901

Te huur, dec. 1903, Mij. 'Het Resultaat', De Waal en vdEijk
Het Nieuws van den Dag, 15 december 1903

Nº 30 – kvb en Nº 32 – kvb
Ter veiling, op 9 juni 1902, 2 Heerenhuizen
Alg. Handelsblad, 7 juni 1902

Nº 30 – kvb
Fr. N. Hoosemans, handelsagent, failliet verklaard 14 mei 1900, te Amsterdam
De Tijd, 18 mei 1900
ontruimd, Executoriale verkoop op 16 mei 1900
Het Nieuws van den Dag, 15 mei 1900
De eerste bewoner, afkomstig uit Amsterdam, had dit pand op 8 mei 1899 betrokken en werd er blijkbaar na een jaar weer uitgezet. In een advertentie op 20 juni 1900 – zie hierboven bij '1900 Algemeen' – biedt De Waal het huis te huur aan voor ƒ 550 per jaar, meer dan het jaarloon van een arbeider en het vijfvoudige van dat van een dagmeisje.

Nº 31
W.G.A. Sluijter, overlijden zuster, 23 juli 1904, 61 jr
Alg. Handelsblad, 27 juli 1904
idem, dank voor deelneming bij overl. Mej. C.J. Sluijter
Alg. Handelsblad, 23 september 1904

wed. Th. Allebes, dameskleedermaakster
RD 52

Nº 32 - kvb
mevr. E.A.J. Thieme-Huber, vr.
een dienstbode per 1 febr. 1901
Het Nieuws van den Dag, 21 december 1900
idem, per 1 nov 1903 nieuwe dienstbode, wegens huwelijk huidige
Het Nieuws van den Dag, 14 september 1903
Derk Fries Thieme, Em. predikant, overleden 9 apr 1904, 73 jr
Het Nieuws van den Dag, 13 april 1904
Zij hadden twee dochters, die allebei onderwijzeres waren – en dus! ongehuwd moesten blijven, of ontslag moesten nemen.
RD 53
mevr. G.E. Thieme, verhuist per 1 juli 1904 naar Arnhem
Arnhemsche courant, 28 mei 1904
Samen met ene A.E. Heerspink richt zij in aug. 1904 in Arnhem een Tehuis op voor Schoolgaande Meisjes – studietoezicht en muziekles.
J.C. Thieme, 8 sep. 1904, ondertrouwd met J. Keulen, Doopsgezind predikant te Helder
Het Nieuws van den Dag, 9 september 1904 en Rotterdamsch Nieuwsblad, 10 september 1904

Nº 33
zonder naam (hs), gevr. burgermeisje, P.G., naai-, verstel- en licht huish. werk
De Telegraaf, 2 januari 1902

Nº 34 – kvb
M.J. Doorenbos, Generaal-Agent voor Zuid Nederland der H.S.L.V.
Middelburgsche courant, 18 augustus 1899 – het adres is Van Breestraat 34.
H.S.L.V. staat voor Hollandsche Sociëteit van Levensverzekeringen, opgericht 1807, te Amster-dam. Elke eerste donderdag van de maand hield Doorenbos een H.S.L.V.-spreekuur te Middelburg.
M.J. Doorenbos, advertentie – onder voorbehoud: zie Nº 36
Alg. Handelsblad, 7 november 1900 – tussen 1899 en 1903 maandelijks herhaald, adres Van Breestraat 34.
Dhr. Doorenbos was ook agent voor de 's-Gravenhaagsche Hypotheekbank voor Nederland. Een kopie van deze advertentie vindt u ook in het artikel "Bewoners tot 1940", onder Nº 34.
Op 30 dec. 1900 plaatst hij een advertentie met de mededeling, dat het kantoor van de H.S.L.V. op Van Breestraat 36 !!! is verplaatst naar Damrak 68 en voortaan vermeldt hij dat adres in advertenties van die maatschappij.
Daarna gebruikt hij voor allebei zijn agentschappen als adres Damrak 68, maar in de doorlopende advertenties van de 's–Gr. Hypotheekbank blijft Nº 34 staan tot in maart 1903.

M.J. Doorenbos, febr. 1904 telefoonaansl. op Damrak 68, tfnnr. 1432
Het Nieuws van den Dag, 16 februari 1904

zonder naam, per 15 Nov. nette dienstbode, ƒ 120 en ƒ 26 waschgeld
Het Nieuws van den Dag, 8 november 1902 – adres, Van Breestraat 34.
Afgezien van het bescheiden loon van ƒ 10 p.maand – nog geen ƒ 2,50 per week – stelde deze mevrouw (dus waarschijnlijk niet mevr. Doorenbos) er wel prijs op dat haar meid zich en/of haar kleren wekelijks waste. Daar had zij graag twee kwartjes extra voor over.

Volgens Hans Vervoort, o.b.v. gegevens uit het stadsarchief, was Doorenbos echter de eerste bewoner van Nº 36. De advertentie in het Handelsblad, die van 1899 tot 1903 maandelijks werd herplaatst vermeldt echter steevast Nº 34.

Marinus Jozias Doorenbos werd geboren te Arnemuiden, 14 juli 1865. Hij was bijna 35, toen hij het huis in de Van Breestraat betrok. Hij was werkzaam 'in assurantiën' en had al op diverse plaatsen in het land gewoond.
Op 3 aug. 1891 was hij uit Geldermalsen naar Amsterdam verhuisd en woonde hij in de Jan van der Heijdenstraat 272. Op 17 sept. 1892 vertrok hij naar Middelburg.
Op 5 juni 1899 trouwt hij in Bussum met Jacoba Elisabeth Blom, geb. 13 febr. 1871 in Amsterdam.
Op 27 juni 1899 laat hij zich uit Middelburg naar Amsterdam overschrijven, vlgs. het stadsarchief naar Van Breestraat 36, zijn vrouw volgt uit Bussum op 3 juli van dat jaar – naar Van Breestraat 36.
Binnen een jaar wordt in de Van Breestraat hun enig kind geboren, 13 mei 1901, een zoon, Jan Johan Clinge *) Herman Doorenbos.
Het gezin had inwonende dienstbodes, van 12 febr. 1900 tot 7 aug. 1901 Maria Cornelia Komen, geb. 1870, en van 27 dec. 1901 tot 4 febr. 1902 Aaltje Nicola, geb. 1874, die na haar korte dienstverband afreist naar Steenwijkerwold.
De fam. Doorenbos vertrekt zelf uit de Van Breestraat op 11 juni 1903 en vestigt zich in Bussum, Torenlaan 13 (StreetView).

privé archief Hans Vervoort

*) De opvallende 3e voornaam van hun zoon doet een relatie vermoeden met conferencier en liedjesschrijver Clinge Doorenbos, die voluit Johannes Pieter Jacobus Helmich Clinge Doorenbos heette. Die was echter een zoon van een arts en een dochter van een textielfamilie uit Twente en op 9 juni 1884 geboren te Würzburg (D). 'Clinge Doorenbos' was zijn achternaam. Hij stierf te Bussum op 11 mei 1978.

Nº 35
zonder naam (bv), Meid-Alleen, die een goede burgerpot kan koken
Het Nieuws van den Dag, 11 oktober 1899

Nº 36 – Nº 38 – Nº 40 – Nº 42 – Nº 44 – Nº 48 – alle kvb
Huizenveiling Frascati, 19 dec. 1904, opbod ƒ 7.250 per huis, Nº 48 ƒ6.450,
makelaars koper L.J. Neumeijer en J.C. Koffieberg voor het geheel
Het Nieuws van den Dag, 21 december 1904

Nº 36 – kvb
Hans Vervoort, eig./bewoner sinds aug. 1969, heeft alle eigenaren en bewoners vóór hem via het stadsarchief in kaart gebracht, tot – voorzover vermeld – de inwonende dienstbodes toe. Toch kreeg hij niet alles voor 100% duidelijk, omdat sommige aantekeningen op de handgeschreven persoonskaarten onleesbaar zijn en er over bepaalde periodes überhaupt geen gegevens meer zijn, bijv. uit de jaren '30 en begin '40.
Wat de eigenaren betreft, in het eerste decennium zien we de bouwers, De Waal en Van der Eijk, de eigendom voortdurend doorschuiven van de ene naar een volgende door hen opgerichte maatschappij, aanvankelijk van de hele 'kleine van Bree', later van gedeeltes. Tussen 1906 en 1908 zijn de panden 36 t/m 44 overgedragen aan de Utrechtsche Hypotheekbank, te Utrecht, maar in 1908 is de hypotheek blijkbaar weer afgelost, want dan staat als eigenaar van nr. 36 vermeld "Mij. ter Exploitatie van Vaste Goederen 'Het Resultaat'" en in 1909 "N.V. Huizen Liquidatie Compagnie", beide eigendom van De Waal en Van der Eijk.
De eerste particuliere eigenaar van nr. 36 is eind 1909 Henri Gosschalk, een belegger uit Den Haag, die het pand in 1917 verkoopt aan de huurder/bewoner Frederik Perk, kantoorbediende.
Het verloop onder de huurders is in deze periode aanzienlijk:
De eerste bewoner is M.J. Doorenbos, van 27 juni 1899 tot 11 juni 1903 – maar vreemd genoeg plaatste Doorenbos zelf in die periode advertenties met als adres Van Breestraat 34.
Daarna lijkt het pand ruim anderhalf jaar te hebben leeggestaan, tot begin 1905.

Te huur, dec. 1903, Mij. 'Het Resultaat', De Waal en vdEijk
Het Nieuws van den Dag, 15 december 1903

Huizenveiling Frascati, 19 dec. 1904, opbod ƒ 7.250, mak. koper L.J. Neumeijer en J.C. Koffieberg
Het Nieuws van den Dag, 21 december 1904
Deze verkoop was onderdeel van de veiling van zes percelen van de 'kleine van Bree', waarvan de advertentie geheel bovenaan deze pagina is afgebeeld. De hier genoemde twee makelaars kochten alle zes de panden op, voor wie is niet duidelijk. In de gegevens van Hans Vervoort vind ik geen vermelding van deze verkoop. Voor de periode 1902 tot 1906 geeft hij aan, dat Van Breestraat 36 eigendom was van Bouwmij. 'Pomona', een mij. van De Waal en vd Eijk.

Wed. Peijpers, van 20 maart tot 28 april 1905
Mevr. Peijpers heette van haar meisjesnaam Van Dijk, Wilhelmina Paulina Maria Louisa en was op 7 juli 1861 te Amsterdam geboren.
Zij was eerder getrouwd geweest met ene Melchers en had van hem twee dochters, Louisa M.P.W., geb. 27 juli 1884 te Nieuwer Amstel, en Maria Elisabeth Melchers, geb. 15 okt. 1886 te Amsterdam. Beiden woonden bij hun moeder, toen zij een maand in de Van Breestraat verbleef.
Daarvoor had zij met haar dochters in Nijmegen gewoond, waar zij op 4 sept. 1900 hertrouwde met dr. Peijpers (arts). Die was op 2 jan. 1854 geboren in De Rijp en ook eerder gehuwd geweest, met Reinharda Bernardina Frederika Elisabeth de Holl, geboren op 5 aug. 1870 te Ede. Zij woonden in Nieuwer Amstel en kregen daar op 26 maart 1893 een dochter, Anna Louisa Elisabeth Peijpers.
Op 1 mei 1896 verhuisde dit gezin naar de Willemsparkweg 62a en later naar nr. 70.*)
Hun huwelijk werd op 8 dec. 1898 ontbonden.
De nieuwe mevr. Peijpers (Van Dijk) liet zich met haar twee dochters op 14 jan. 1901 uit Nijmegen naar Amsterdam overschrijven. Haar tweede huwelijk was echter geen lang leven beschoren, dr. Peijpers overleed op 15 jan. 1904. Zijn weduwe woonde vervolgens nog op drie andere adressen in Amsterdam en verhuisde in 1915 naar Amstelveen.

*) – Deze 'verhuizingen' waren slechts administratief. 1 mei 1896 is nl. de datum, waarop Amsterdam het noordelijk deel van het grondgebied van Nieuwer Amstel annexeerde. Willemsparkweg 62a was een Nieuwer-Amstels adres, dat werd overgeboekt naar Amsterdam. Later vond een hernummering van de panden plaats, 62a werd daardoor nr. 70. Dr. Peijpers en zijn eerste vrouw bleven dus gewoon in hetzelfde huis wonen.

Huibert Quispel, 1e Luitenant Infanterie KNIL
Quispel was op 18 maart 1869 in Vlissingen geboren en op 18 okt. 1899 in Malang getrouwd met Jacqueline Elize de Leau, geboren te Soekaboemi, (ook) op 18 maart 1869 (?).
In Malang kregen zij een dochter, Jacoba Margaretha, 7 mei 1901, en in de Van Breestraat een zoon, Huibert Victor, 3 juni 1906.
Zij woonden op nr. 36 van 8 aug. 1905 tot 11 april 1907 en verhuisden toen naar Bloemendaal. Tijdens hun verblijf hadden zij drie inwonende dienstmeisjes: van 23 aug. 1905 Jandtina Meijer, geb. 1883, die op de datum van hun vertrek, 11 april 1907, naar Groningen afreisde; van 24 nov. 1905 Johanna Hendrika Mennes, geb. 1886, die na enkele maanden alweer vertrok, 11 jan. 1906; en van 19 maart 1906 Gerharda Jeanette Poula van Ede, geb. 1886, die op 11 april 1907 met het gezin meeging naar Bloemendaal.


G.A. Abendanon (1880–1956)

Geldolph Adriaan Abendanon,
omstreeks 1900
De derde zoon van J.H. Abendanon (1852) en A.E. de Lange, geboren op 29 mei 1880 in Patti, midden Java, waar zijn vader toen bestuursambte-naar was, voorzitter van de landraden van Patti en Djoewana, bij Semarang – Google Maps.
Geldolph Adriaan woonde na zijn studie tot 1904 in Delft en werd op zijn 24e directeur van 'de Hoornsche bankinstelling' in Hoorn.
Op 8 sept. 1904 ging hij te Gouda in ondertrouw met Marie Fortuijn Droogleever, geb. 19 juni 1881 te Gouda, waar ook hun huwelijk gesloten werd, op 27 sept. 1904.
Aanvankelijk woonden zij in Hoorn, waar op 22 sept. 1905 hun eerste zoon werd geboren, Jacques Henri, naar zijn opa van vaders kant.
Alg. Handelsblad, 23 september 1905
In 1906 verhuisden zij naar Van Breestraat 44 in Amsterdam. Daar kwam op 11 maart 1907 hun tweede zoon ter wereld, Jan Cornelis, ik neem aan, naar zijn grootvader van moeders kant.
Rotterdamsch Nieuwsblad, 13 maart 1907
Een aantekening op de gezinskaart in het gemeentearchief vermeldt, dat Abendanon in Amsterdam werkzaam was als hoofdambtenaar bij de [Hollandsche] Stoomboot-Mij.
Kort daarop, op 7 mei 1907, verhuisden zij naar Nº 36, met hun inwonende dienstbode, Hendrika Gerdina Spriet, geb. 1878. In dit huis kregen zij op 21 okt. 1908 hun derde zoon, genoemd naar zijn vader, Geldolph Adriaan.
Bron: gemeentearchief – geen advertentie gevonden
De dienstbode vertrok op 15 nov. 1909 naar Schaesberg. In haar plaats kwam op 9 dec. 1909 Cornelia Clasina Gerritsen, geb. 1886.

meer informatie over
Zie vervolg Nº 36 in jaarlijst 1910.

Nº 37
C.J. van Schreeven, handelaar in bouwstoffen
RD 46

Benedenhuis, te huur ƒ 450 p.jr.
Het Nieuws van den Dag, 16 december 1901
Te bevragen: Mij. 'Het Resultaat', Hoogeweg 8, Watergraafsmeer – een mij. van De Waal en vdEijk.


Rough collie – Schotse herdershond

Nº 38 – kvb
Th.A. de Koster, Oproep te doneren voor het voeden van arme kinderen
De Telegraaf, 22 december 1900
Tussen een rij welklinkende namen staat ook deze bewoner van nr. 38 als bestuurslid van de 'Vereeniging "Kindervoeding"'. In het artikel "Bewoners tot 1940" vindt u onder Nº 38 een bericht van zijn verhuizing naar de Van Breestraat.
In de telefoongids van 1901 staat hij twee keer vermeld, "Fabriek van badtoestellen", Quellijnstraat 55 en Spuistraat 171.

zonder naam, te koop, prima stamboom
langharige Schotse collies
Het Nieuws van den Dag, 29 januari 1908

Nº 39 – Nº 41 – Nº 43 – Nº 45
Ter veiling, op 9 juni 1902, 4 Heerenhuizen
Alg. Handelsblad, 7 juni 1902

Nº 39
Kleine binnenbrand, eind mei 1900
Het Volk, dagblad voor de arbeiderspartij, 1 juni 1900

J.A. Bonebakker
Telefoongidsen 1901 en 1906
mevr. Bonebakker–Snellen, tegen November een keukenmeisje g.k.k.
Het Nieuws van den Dag, 23 september 1909

Nº 40 – kvb
mej. C. van Deventer, Verbetering van Vrouwenkleeding
Alg. Handelsblad, 24 maart 1900
In de rubriek 'Stadsnieuws' een artikel over een vereniging, opgericht in augustus 1899 in Den Haag, met als doel "het onpractische en ongezonde in de vrouwenkleeding te bestrijden." In 1900 vereiste de gangbare mode nog een strak corset met wespetaille, waar veel vrouwen bij de geringste emotie een appelflauwte van kregen en dan weer met vlugzout of eau-de-cologne moesten worden bijgebracht. Ook de kersverse bewoonster van Van Breestraat 40 voelde zich blijkbaar tot het idee van wat ruimer vallende, elegante kleding aangetrokken, want zij staat hier vermeld als lid van "het voorlopig comité", dat op het punt stond een Amsterdamse tak van deze vereniging op te richten.

C.H. van West, vWest & Co. (in liquidatie) verhuisd van Keizersgr. 86 naar hier
Alg. Handelsblad, 5 april 1905

Florette de Ploeg, veroordeeld voor overtreding der Arbeidswet, okt. 1907
Het Volk, 24 oktober 1907
Firma De Ploeg & Co., tailleur costumes, 3 maal bekroond
Alg. Handelsblad, 29 mei 1909
Costume–Atelier, direct naaisters gevraagd
Het Nieuws van den Dag, 26 juni 1909
Florette zou het niet redden. Eind 1910 werd zij failliet verklaard.

Nº 41
Heerenhuis met tuin, 1903, te huur, brieven aan Adv. Bur. A. de la Mar Azn.
Alg. Handelsblad, 25 maart 1903 en 2 april 1903

Nº 42 – kvb
Wilhelmus Antonius Franke
privé archief Dirkzwager-Bakker
Franke, geb. 1868, en zijn vrouw waren de eerste bewoners. Zij kwamen van Abcoude / Baam-brugge en betrokken het pand op 24 nov. 1899, zij het niet voor lang. Op 15 jan. 1901 vertrokken ze naar een woning elders in de stad. Vervolgens stond het huis drie maanden leeg.

Pieter Frederik Hendricus Keuker, handelsagent, nu zonder beroep
privé archief Dirkzwager-Bakker
Keuker, geb. 1856, en zijn vrouw kwamen van de Reguliersgracht 112 en bewoonden het huis sinds 22 april 1901, volgens de gezinskaart met nog een man, ene Koelinga, die bij hen inwoonde.
Later vond ik, dat Koelinga de meisjenaam was van mevr. Keuker. Koelinga was haar vader, een oud-boekhandelaar, 70 jaar in 1901 – zie jaarlijst 1910, Nº 34 en het artikel 'Bewoners tot 1940'.

Zie vervolg Nº 42 in jaarlijst 1910.

Nº 43
E.D. Tilanus, Exporteur naar Transvaal
Telefoongids 1901
Mevr. E.D. Tilanus, vraagt een net, flink kindermeisje
Het Nieuws van den Dag, 19 maart 1901
zonder naam, Spoed, dienstmeisje dat mee wil gaan naar Transvaal
Het Nieuws van den Dag, 21 april 1902

Te huur aangeboden, Heel huis met tuin, per 1 mei 1904, ƒ 900
Alg. Handelsblad, 31 oktober 1903

Te huur gevraagd, per mei 1904, ƒ 900 p.jr.
Alg. Handelsblad, 4 november 1903

Wed. H. van Leeuwen geb. Brondgeest, in 1901, Steenstraat 68, Arnhem
Telefoongids 1901
Wed. A.H. van Leeuwen–Brondgeest
Telefoongids 1906 – aangesloten sinds mei 1904 – tfnnr. 2760
Mevr. Van Leeuwen–Brondgeest was eind april 1904 uit Arnhem naar Amsterdam verhuisd en had daar meteen telefoon laten installeren. In maart 1906 doneert zij, evenals haar zoon H.M. van Leeuwen, via Prof. Mr. I.F. Houwing ƒ 2,50 aan een 'fonds ter ondersteuning van de slachtoffers der Russische gruwelen' en in maart 1909 is zij op zoek naar een bekwame keukenmeid. Het jaar daarop, mei 1910, lijkt zij met haar familie naar Hilversum te zijn verhuisd, Utrechtscheweg 15.
Haar zoon, Mr. H.M. van Leeuwen, die in febr. 1901 in Leiden tot doctor in de rechtswetenschap was gepromoveerd, verhuisde gelijk met haar van Amsterdam naar Hilversum en betrok een villa tegenover het huis van zijn moeder, Utrechtscheweg 8, niet Villa 'Secunda', zoals de krant vermeldt, maar Villa 'Jucunda' (Huize Welbehagen), zoals nog steeds op de gevel van nr. 8 staat.

Nº 44 – kvb
Geldolph Adriaan Abendanon, afk. uit Hoorn, 1906 tot 7 mei 1907
Volgens zijn gezinskaart in het Amsterdams gemeentearchief was hij hier werkzaam als hoofd-ambtenaar bij de [Hollandsche] Stoomboot-Maatschappij, gevestigd op de Handelskade 30–31.
Deze mij. onderhield diensten op Londen, Hull en Zuid-Engelse havens tot aan Cardiff toe.
Hans Vervoort, G.A. Abendanon (kleinzoon) en Telefoongids 1906
Hier op Nº 44 werd op 11 maart 1907 zijn tweede zoon geboren, Jan Cornelis.
Rotterdamsch Nieuwsblad, 13 maart 1907
Twee maanden na de bevalling verhuisde het gezin naar Nº 36, met hun inwonende dienstbode, Hendrika Gerdina Spriet – zie hierboven bij Nº 36.

J.C. Dalmeijer, Uitgever, verhuisd van Roelof Hartstraat 68 naar dit adres
• Nieuwsblad voor den Boekhandel, jrg 74, 1907, no 36, 3 mei 1907
R. Hartstraat 68 lag tot mei 1896 in de gemeente Nieuwer-Amstel. Eenmaal onder Amsterdams bewind werd dat deel van de R. Hartstraat later omgedoopt in Van Baerlestraat en de huizen werden hernummerd.
Zie ook Nº 14. Mogelijk was de R. Hartstraat Dalmeijers kantooradres. Hij woonde tot mei 1907 op Van Breestraat 14 en verhuisde toen naar Nº 44, dat kort daarvoor was ontruimd door de fam. Abendanon, die op Nº 36 ging wonen.
Het vrijkomen van Nº 14 was voor de fam. Nagel aanleiding Van Breestraat 46 vaarwel te zeggen. Op dat adres kwam in 1907 Jhr. De Bosch Kemper wonen. Een kleine volksverhuizing.

Société d'édition litt. et art., 'Achter gewijde muren'
Het Nieuws van den Dag, 9 september 1907
Eén van de vele bedrijfsnamen, waaronder Dalmeijer publiceerde, de naam afgestemd op de beoogde doelgroep, in dit geval degenen die zich graag als ontwikkeld beschouwden en hun vermoedens over wat zich achter gewijde muren afspeelt bevestigd hoopten te zien.
Een jaar later – onder de kop 'Zoojuist verschenen' – introduceert hij dit boek in het huisorgaan van de Arbeiderspartij onder zijn eigen naam, met een tamelijk prikkelende tekst.
Dalmeijer had ook de gewoonte in zijn advertenties gratuite letters achter het huisnummer te plaatsen, alsof hij leiding gaf aan een conglomeraat van uitgeverijen, waarvan elke eenheid over een eigen locatie beschikte.
zonder naam, dienstbode boven 20 jr, loon ƒ 100, ƒ 26 waschgeld
Het Nieuws van den Dag, 12 december 1907
gezin v. 2 pers., dienstbode, loon ƒ 120, ƒ 26 waschgeld
Het Nieuws van den Dag, 22 september 1908
Premiebureau, ƒ 1000 te winnen na aankoop van 4 boeken à 40ct
Arnhemsche courant, 10 maart 1909

Nº 45
F.J. van Oldenborgh, 4 juli 1899 ondertrouwd met J.A.G. van der Mandele, te Scheveningen
Het Nieuws van den Dag, 6 juli 1899
Voordat hij zelf telefoon nam, richtte F.J. van Oldenborgh samen met twee buurtgenoten een adres tot de gemeenteraad om een lager tarief voor weinigbellers mogelijk te maken. In het Willemsparkkwartier was daarvoor zeker belangstelling, hadden zij vastgesteld.
Alg. Handelsblad, 7 januari 1902
F.J. van Oldenborgh, begin april 1902 aansluiting Gem. Telephoonnet, nr. 4663
De Telegraaf, 14 april 1902 – in 1910 tfnnr. Z 63, adres: Paulus Potterstraat 11
Mevr. Van Oldenborgh–Van der Mandele, lid Comité van aanbeveling Oberon
Het Nieuws van den Dag, 24 januari 1905

Heerenhuis met tuin, Te aanvaarden, 1 nov 1905, huur ƒ 900 p.jr
Het Nieuws van den Dag, 9 september 1905
Te bevragen Van Breestraat 107a, of Kantoor Hoogeweg 48, Watergraafsmeer. Zie bij Nº 55.

Mr. Aug. L. Heijbroek, kantoor gevestigd Singel 374
Alg. Handelsblad, 7 mei 1901
idem, mei 1902 curator in een faillissement
Alg. Handelsblad, 24 mei 1902 – kantoor Singel 374
idem, juni 1902 speelt 1e viool in Concert van 'J. Pzn. Sweelinck', Studentenfeesten
Het Nieuws van den Dag, 20 juni 1902
idem, overlijden vader, 28 dec 1902, te Haarlem, 58 jr
Alg. Handelsblad, 28 december 1902
idem, april 1903 procureur in echtscheidingsgeding
Alg. Handelsblad, 20 april 1903
idem, mei 1903 secretaris van hulpactie voor werkloos geworden miliciëns
De Tijd, 16 mei 1903 – kantoor Prinsengracht 687
idem, juli 1903 curator in een faillissement
Alg. Handelsblad, 29 juli 1903 – kantoor Prinsengracht 687
idem, maart 1904 procureur ondercuratelestelling
Alg. Handelsblad, 22 maart 1904
idem, secretaris VVV Amsterdam, privé-adres: 1e Const. Huygensstraat 66 (StreetView)
Alg. Handelsblad, 30 juni 1905
idem, medio okt 1906 aansluiting Gem. Telephoonnet, nr. 7549 op Van Breestraat 45
De Tijd, 22 oktober 1906 – kantoor Heerengracht 212, tfnnr. 676
zonder naam, dienstbode, g.k.k. en ander huiswerk, aanvangsloon ƒ 120
Het Nieuws van den Dag, 31 mei 1907
In 1908 verhuist hij naar Breda.
Mr. Aug. L. Heijbroek, comm. in effecten te Amsterdam,
per 1 juli 1908 benoemd tot directeur van de Zuider-Hypotheekbank te Breda
Het Nieuws van den Dag, 8 juni 1908
Mr. Aug. L. Heijbroek, directie Zuider-Hypotheekbank te Breda
Arnhemsche courant, 4 juli 1908
In 1913 woont hij daar nog, als Advocaat en Procureur, aan de Prinsenkade.
Telefoongids 1913 – Breda, tfnnr. 166

Nº 46 – kvb
Fam. A.L. Nagel–Heineken, geboorte van een dochter op 11 maart 1905
De Gooi- en Eemlander, 15 maart 1905
De naam van mevrouw was Carolina (Line) W.C. Heineken.
Blijkbaar verhuisde dit gezin later naar Van Breestraat 14 – zie jaarlijst 1914.

A.L. Nagel, ondervoorzitter van de Internat. Corresp. Bond "Kosmos"
Alg. Handelsblad, 19 september 1906

meer informatie over

jhr. M.J. de Bosch Kemper
in 1907, RD 60
Er is mogelijk een familierelatie (aangetrouwd) tussen deze jonkheer en de wed. Ooms-Vinckers, die van 1945 tot 1970 op Van Breestraat 18 woonde – zie jaarlijst 1970.

C.M.B. Oomen, aansluiting Gem. Telephoonnet, eind mrt 1908, nr. 2853
De Tijd, 30 maart 1908

Maandblad 'Systeem', een overduidelijk Dalmeijer produkt
Alg. Handelsblad, 2 augustus 1908
Deze advertentie draagt zo onmiskenbaar een Dalmeijer stempel, dat het vreemd is dat het naar Nº 46 verwijst i.p.v. naar Nº 44. Had hij een deal gesloten met deze buurman? Wat kan de bedoeling zijn geweest?
Een jaar later staat het pand echter al weer te huur, ƒ 550 p.jr.
Alg. Handelsblad, 19 mei 1909

Vereeniging "Nieuwe Muziekschool", aanvang 2 sept. 1909
Alg. Handelsblad, 25 augustus 1909
De school werd in eerste instantie opgericht als een vereniging, maar binnen enkele maanden omgezet in een N.V. "De Nieuwe Muziekschool".
De Telegraaf, 27 november 1909

Nº 47
Heerenhuis met tuin, per 1 mei 1905 te aanvaarden, huur ƒ 750 p.jr
Het Nieuws van den Dag, 30 maart 1905 en Het Nieuws van den Dag, 9 september 1905
Te bevragen Van Breestraat 107a, of Kantoor Hoogeweg 48, Watergraafsmeer. Zie bij Nº 55.

A.B. Kleerekoper, journalist, begin juni 1909 aansl. Gem. Telephoonnet, nr. 9358
Het Nieuws van den Dag, 7 juni 1909 – na 1910 is het nr. omgezet in Z 1058

Nº 48 – kvb
Aangeboden, een z.g.a.n. kinderwagen
Het Nieuws van den Dag, 8 maart 1907

Nº 49
Mr. G. Keller Jr., Steun voor de Nederlandsche Opera
Alg. Handelsblad, 21 augustus 1900
In de rubriek 'Kunsten en Wetenschappen' een artikel over de oprichting van een Amsterdamse afdeling van de 'Nederlansche Opera-Vereeniging'. Tekst loopt door op de volgende pagina, links bovenaan.
Keller Jr. was ook muziekrecensent van het Algemeen Handelsblad.

RD 83
Mr. G. Keller, febr. 1904 aansluiting Gem. Telephoonnet, nr. 4632
Het Nieuws van den Dag, 16 februari 1904
Mr. G. Keller, Nieuwsblad voor Nederland, Hoofdredacteur
Telefoongids 1906
Het NvN was hoofdzakelijk een advertentieblad, in 1900 uitgegeven door A.J. Leonard & Co., Alg. Advertentiebureau, N.Z. Voorburgwal (Concordia). In 1901 was de directeur D.A. van Waalwijk, Commelinstraat 27, waar ook een bijkantoor gevestigd was. Een tweede bijkantoor zat in de Frans Halsstraat, nr. 33.

Heerenhuis met tuin, 1907, terstond te huur. Bevr. tel. 3038 – zie bij Nº 55.
Alg. Handelsblad, 31 mei 1907

Nº 50 – kvb
J.B. Scheuer, ± 10 okt 1902, aansluiting gem. Telephoonnet, nr. 4967
De Tijd, 14 oktober 1910
idem in 1904, Firma Gebr. Scheuer, Cargadoor en expediteur, Handelskade 9; privé Binnenkant 45
Telefoongids 1904
zonder naam, Huis en tuin te huur van 1 nov – 1 mei, ƒ 150
Het Nieuws van den Dag, 24 oktober 1904

Heerenhuis met tuin, Direct te aanvaarden, huur ƒ 525 p.jr
Het Nieuws van den Dag, 9 september 1905
Te bevragen Van Breestraat 107a, of Kantoor Hoogeweg 48, Watergraafsmeer. Zie bij Nº 55.

Nº 51
Mevr. Dikema, tegen 1 feb 1902 een bekwame dienstbode
Het Nieuws van den Dag, 12 december 1901

Te huur, per 1 mei 1907, huurprijs ƒ 750 p.jr
Het Nieuws van den Dag, 5 april 1907
Te bevragen Van Breestraat 107a – zie bij Nº 55.

Nº 52 – kvb
Heerenhuis, te huur ƒ 550 p.jr., wegens vertrek naar buiten
Het Nieuws van den Dag, 13 november 1899

Heerenhuis, te huur ƒ 550 p.jr.
Het Nieuws van den Dag, 16 december 1901
Te bevragen: Mij. 'Het Resultaat', Hoogeweg 8, Watergraafsmeer – een mij. van De Waal en vdEijk.

mevr. Van Nierop–van Lier
in 1905, RD 81
Lid Comité van aanbeveling tot opvoering van 'Oberon' van Carl Maria von Weber in de Hollandsche Schouwburg tot nut van de 'Vereeniging Samenwerking'.
Ook andere dames uit de Van Breestraat – Nº 45 en 53 – zijn in het Comité van aanbeveling te vinden.

M. Zeldenrust, leeraar in het schermen
Het Nieuws van den Dag, 6 november 1907 en De Telegraaf, 6 december 1907
Max woonde sinds 1905 op Nº 62, maar wellicht had hij eind 1907 een ruimte op Nº 52 gehuurd om schermlessen te geven?

Nº 53
Mevr. Strumphler–Zur Mühlen, lid Comité van aanbeveling Oberon
Het Nieuws van den Dag, 24 januari 1905

A.B. van Holkema, uitgever,
voornamen: Arjen Buwalda
RD 53/85/104/105 // oudste zoon van Tjomme
Hij was zeer geïnteresseerd in sport, fietsen – hij was lid van de Alg. Ned. Wielrijders Bond, en hockey – van die bond was hij 1908 secretaris.

mevr. Van Holkema,
– vraagt met mei 1908 een flinke keukenmeid
Het Nieuws van den Dag, 10 maart 1908
– vraagt met mei 1909 een net keukenmeisje
Het Nieuws van den Dag, 18 februari 1909

A.B. van Holkema,
eind sep 1909 aansluiting Gem. Telefoonnet,
tfnnr. 5503
De Tijd, 27 september 1909
Van Holkema,
inschrijvingen voor de Zilveren Hockey-Bal
uiterlijk 3 nov 1909 bij dhr. Van Holkema
Alg. Handelsblad, 30 oktober 1909
"Scheltema & Holkema's Boekhandel", K. Groesbeek, Rokin 74 (StreetView).

Nº 54 – kvb
N.H. de Lange, controleur v/h Buitengewone zegel Nº 2
RD 50
Mevr. De Lange–Nauta, dienstbode als meid-alleen. Loon ƒ 100, waschgeld ƒ 26
Nieuwe Veendammer courant, 25 juli 1903
idem, vraagt direct dienstbode als meid-alleen
Nieuwsblad van het Noorden, 12 februari 1904
Fam. De Lange–Nauta, geboorte van een zoon, 22 apr 1904
Rotterdamsch Nieuwsblad, 27 april 1904
Mevr. De Lange, vraagt dienstbode per 1 aug 1907
Het Nieuws van den Dag, 12 juni 1907

Nº 55
Medio 1900 stond dit pand leeg. Op 20 juni 1900 – zie hierboven bij 'Algemeen' – wordt het te huur aangeboden voor ƒ 850 per jaar.

Secr. Amsterd. Huish.school, sollicitaties voor de betrekking Leerares in Strijken
Het Nieuws van den Dag, 15 juni 1903
mevr. Bouten–de Hoop Scheffer, 1 aug 1903 dienstbode P.G., koken en huish.
Het Nieuws van den Dag, 1 juni 1903
idem, idem per 1 feb 1904
Het Nieuws van den Dag, 11 december 1903

Te huur ƒ 900, per 1 mei 1906, te bevragen v. Breestraat 107a
Alg. Handelsblad, 7 februari 1906
Op Van Breestraat 107a zat in 1906 een kantoor van Bouwmaatschappij "Noord-Holland", Hoogeweg 48–50, Watergraafsmeer, een maatschappij van R. Gottschalk (Sabelson & Gottschalk), met tfnnr. 3038.

Nº 57
Gerard Lieftinck, Particulier
Telefoongids 1906
begin okt. 1906, kleine binnenbrand door de brandweer geblust
Alg. Handelsblad, 6 oktober 1906 en Het Nieuws van den Dag, 9 oktober 1906 – schoorsteenbrand

Nº 58 – kvb
zonder naam, gevraagd nette dienstbode
Het Nieuws van den Dag, 16 november 1900

wed. J.C.L. Convert–Lesscher, overleden 1 mrt 1908, 85 jr.
Het Nieuws van den Dag, 4 maart 1908

Nº 59
H.J. Middendorp
Telefoongidsen van 1901 en 1906
idem, medio jan 1906 aansluiting Gem. Telephoonnet, nr. 6686
De Tijd, 22 januari 1906

Nº 60 – kvb
H.W. van Oppenraaij, St Thomas Aquinas, Inlichtingscie. voor jong-studenten
De Tijd, 17 juni 1908

Nº 61
H.B.E. Warnaars, per 18 april 1900 op dit adres
Het Nieuws van den Dag, 19 april 1900
zonder naam, per 1 sept. 1902 Keuken-Werk-Meid als Meid-Alleen
Het Nieuws van den Dag, 5 augustus 1902
zuster Koudijs, tot 25 Mei 1905 op dit adres
Alg. Handelsblad, 11 mei 1905
zonder naam, gevr. Kinderjuffrouw, uit den beschaafden stand, P.G., bij 5 kinderen
Het Nieuws van den Dag, 5 juli 1906

Ds. H.H. Zaalberg, Godsdienstonderwijs voor Vrijzinnige Hervormden
De Telegraaf, 29 augustus 1907 – en in 1908 t/m 1911
mevr. Gorsira–Zaalberg, gevestigd 21 dec 1907, massage en heilgymnastiek
De Telegraaf, 21 december 1907

Nº 62 – kvb
fam. F. Phlippeau–Jung, dank voor belangstelling bij geboorte dochter
Alg. Handelsblad, 16 juli 1899
zonder naam, gevraagd een keukenmeid, loon ƒ 120
Het Nieuws van den Dag, 6 september 1899
F.A.M. Philippeau, (fout gespeld) concertzanger en leraar solozang en uitspraak
in 1900, RD 46
F.A.M. Phlippeau, afwikkeling faillissement in 1903
Alg. Handelsblad, 22 januari 1903
Altijd leuk een bekende naam tegen te komen: zijn moeder? moet 'ergens' familie zijn van Bo van Erven Dorens.
En eind 1911 is F. Phlippeau de moeilijke tijden wel weer te boven. Hij woont dan op de N.Z. Voorburgwal 79, waar hij begin dec 1911 telefoon krijgt, nr. N 4111.

Voorschotbank "PECUNIA" 1 mei 1901, kantoor verpl. van Van Eeghenlaan 17 naar Van Breestraat 62
Het Nieuws van den Dag, 2 mei 1901
idem, 1e kl. H. en D. Rijwiel, te koop voor halve prijs
Het Nieuws van den Dag, 13 mei 1901
Mevr. Hessels–Smit, vraagt voor terstond een dienstbode als Meid-alleen
Het Nieuws van den Dag, 31 mei 1901
G.M. Hessels, Dir. der Voorschotbank "PECUNIA"
Het Nieuws van den Dag, 17 juni 1901
idem, juni 1901, aansluiting gem. Telephoonnet, nr. 4083
Het Nieuws van den Dag, 25 juni 1901
Rechtsbureau, der Voorschotbank "PECUNIA", rechtsk. adv. ƒ 1.–
Het Nieuws van den Dag, 25 juni 1901
G.M. Hessels, failliet verklaard 15 aug 1901, verblijvend in het Huis van Bewaring
De Tijd, 21 augustus 1901


Gordon setter – Schotse jachthond

Dr. T. Bijleveld, nov. 1902 verhuisd
van P.C. Hooftstraat 95 naar hier
Het Nieuws van den Dag, 29 november 1902

zonder naam, Hond vermist,
Gordon–Setter, zwart
Het Nieuws van den Dag, 3 maart 1903 – van de dokter?
of van de behanger?

Gerrit van Weeren, behanger,
failliet verklaard 4 juli 1903
Het Nieuws van den Dag, 6 juli 1903
idem, insolvent verklaard (de boedel van) 18 okt 1903
Het Nieuws van den Dag, 19 oktober 1903
idem, faillissement geëindigd 24 feb 1904
met publicatie uitdelingslijst
Het Nieuws van den Dag, 26 februari 1904

Max Zeldenrust, onderwijzer in schermen
RD 53 en Telefoongids 1906
idem, Professeur d'Escrime,
april 1905 verhuisd naar Van Breestraat 62
De Telegraaf, 7 april 1905 – afkomstig van Nº 23
idem, Scherm-Inrichting,
de lessen worden in sept. 1905 hervat
Alg. Handelsblad, 1 september 1905
idem, eind jan 1906, aansluiting gem. Telephoonnet, nr. 6759
De Tijd, 29 januari 1906
idem, Schermmeester
Het Nieuws van den Dag, 25 januari 1906
idem, aankondiging cursus Italiaans schermen, Giuseppe Galante
Het Nieuws van den Dag, 30 maart 1907
Schermzaal Zeldenrust, op Nº 62, cursus voor Dames en Heeren
Alg. Handelsblad, 16 april 1907
M. Zeldenrust, leeraar in het schermen (op Nº 52)
Het Nieuws van den Dag, 6 november 1907 en De Telegraaf, 6 december 1907
Max woonde sinds 1905 op Nº 62, maar wellicht had hij eind 1907 een ruimte op Nº 52 gehuurd om schermlessen te geven?
idem, dienstmeisje gevraagd
Alg. Handelsblad, 26 november 1907

Estella Graanboom–De Jong, gediplomeerd leerares solo-zang
Alg. Handelsblad, 26 oktober 1908
Waarschijnlijk een schoonzuster van Max' vrouw, Sara Zeldenrust–Graanboom.

Nº 63
mej. Vreede, vraagt een net, fatsoenlijk Dag(Tweede)meisje
Het Nieuws van den Dag, 24 juni 1904
idem, per 1 Febr. 1908 Keukenmeisje voor koken en huish. werk
Het Nieuws van den Dag, 22 januari 1908

Nº 64 – kvb
Fa. G. Hölscher, winkel, Jaeger ondergoed, ook P.C. Hooftstraat 68
Het Nieuws van den Dag, 11 oktober 1902

Te huur, okt./nov. 1905, vrij bovenhuis, huurprijs ƒ 316 p.jr
Het Nieuws van den Dag, 12 juli 1905

Direct te huur, winkelhuis met vrij bovenhuis, huurprijs ƒ 700 p.jr
Het Nieuws van den Dag, 5 april 1907
Te bevragen Van Breestraat 107a – zie bij Nº 55.

Nº 65
Dr. d'Ailly, arts, neemt in 1902 de praktijk waar voor een collega
Alg. Handelsblad, 8 april 1902

Heerenhuis, in veiling 7 dec 1903 in Frascati
Alg. Handelsblad, 6 december 1903
Huizenveiling Frascati, 7 dec 1903, opbod ƒ 12.000, opgehouden
De Tijd, 9 december 1903

Te huur, dec. 1903, Mij. 'Het Resultaat', De Waal & vdEijk
Het Nieuws van den Dag, 15 december 1903

E.H. van Lier, Chirurg
Telefoongids 1905
Afkomstig van Heerengracht 373 (1904) en na 1910 verhuisd naar Joh. Verhulststraat 39 (1913).

Nº 66
Heerenhuis, per nov. 1901, te huur ƒ 1000 p.jr., te bevragen Van Breestr. 150
Alg. Handelsblad, 29 augustus 1901
Van Breestraat 150 was het adres van makelaar en/of aannemer B. Steenweg.

Mr. H.M. Roelofsz, zoekt gemeub. kamers voor een confrère
Het Nieuws van den Dag, 22 juli 1903

Huizenveiling Frascati, 29 okt 1906, opbod ƒ 14.500, opgehouden
De Tijd, 30 oktober 1906

N.W. van Os, medio apr 1907, aansluiting gem. Telephoonnet, nr. 7064
De Tijd, 22 april 1907

Nº 67
J.P. Rittershaus, ± 20 juni 1901 aansluiting Gem. Telephoonnet, nr. 4008
Het Nieuws van den Dag, 25 juni 1901
idem, Directeur filiaal Amsterdam van Gasmotorenfabriek Deutz
Telefoongids 1906
zonder naam, gevr. een eenvoudige Keukenmeid en een net Dagmeisje
Het Nieuws van den Dag, 15 oktober 1904

Nº 68
Heerenhuis, per nov. 1901, te huur ƒ 1000 p.jr., te bevragen Van Breestr. 150
Alg. Handelsblad, 29 augustus 1901

Cladder, Te koop/huur, bloemisterij bij Amsterdam
Het Nieuws van den Dag, 8 februari 1906
Wed. Cladder–Jung, Jean Théodore Cladder, overleden 13 jan. 1909, 70 jr.
Het Nieuws van den Dag, 16 januari 1909
Hun dochter, J.M. Duetz–Cladder, woonde op Van Breestraat 150 en was daar eind aug. 1902 zelf bevallen van een dochter.
Alg. Handelsblad, 26 augustus 1902

Anna M. Jansen, 24 feb 1909 ondertr. met J.W.J. Schreuder, cand. not., Lochem
Het Nieuws van den Dag, 24 februari 1909
Marie P. Jansen, 15 juni 1909 ondertrouwd met F.J. Beyer, Utrecht
Alg. Handelsblad, 15 juni 1909

Nº 69
Posterijen en Telegrafie, per 1 aug 1902 wijziging tijdstippen postbuslichtingen
Alg. Handelsblad, 31 juli 1902
Toen dit pand nog een volledig woonhuis was – zie de ansichtkaart uit 1905 onderaan het artikel 'Bewoners tot 1940' – moet er een brievenbus tegen de gevel van Nº 69 hebben gestaan, al is daar op die foto niets van te bekennen. In mijn herinnering – sinds 1970 – stond de brievenbus aan de overkant, tegen de zijmuur van kapperszaak John van Slooten, tot hij (de postbus, niet de kapper) omstreeks 2000 naar de stoeprand werd verplaatst.

J.F. Wijnveldt, gepensioneerd assistent-resident
RD 46

P.C. André de la Porte, ± 20 juni 1906 aansl. Gem. Telephoonnet, nr. 7243
De Tijd, 26 juni 1906


Nº 100
Drogisterij Fransen, Dirk Fransen, sinds 1905
Winkelstories/Fransen – met foto van het interieur


opnieuw       bekijken

                    

                 

Scroll omhoog, of kies een jaar,
of gebruik de pijltjes om stapsgewijs door de jaren te navigeren.